Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Izopćenje iz Crkve i oprost nakon prakticiranja reikia

Zanima me jel se „bowen tehnika“ i masaža „trigger“ točaka protivi kršćanskoj vjeri? Isto tako voljela bi znati ako se prestaneš baviti reikijem i pokaješ se za taj grijeh, da li je potrebno još nešto učiniti ili je taj grijeh kod ispovijedi i pokajanja oprošten? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, Vesna


Draga Vesna!

U moru danas prisutnih terapijskih tehnika teško se više i snaći. Ipak, valja uložiti malo truda u to da se bolje upoznaju. Naime, dok jedne mogu biti vrlo korisne, druge su neprovjerene, dok su treće pogubne bilo za tijelo, bilo za dušu.  

Masaža je inače sama po sebi legitimna i korisna. No, koliko sam uspio saznati, spomenute dvije tehnike masaže nisu još dovoljno znanstveno ispitane da bi o njima mogao biti donesen valjan zaključak. Korištenje neprovjerenih tehnika prije svega je pitanje razboritosti. Također, u praksi se korištenje ovih tehnika često povezuje s učenjima koja su nespojiva s kršćanstvom. Za katolika bi bilo neprihvatljivo ići na masažu kod takvih praktikanata.

Međutim, ovdje se radi o fizičkom djelovanju koje može, a nužno i ne mora biti povezano s religioznom pozadinom. Čini se da su ove dvije masažne tehnike utoliko slične akupunkturi, koja također djeluje fizički, iako se često tumači panteistički. U tom smislu mogle bi se i na Bowen tehniku i masažu „trigger“ točaka analogno primijeniti riječi irske teološke komisije iz dokumenta „Katolički odgovor na New Age fenomen“ o akupunkturi:

 "Osnovni princip u ovom pitanju je da ove prakse nisu u sebi negativne, i da ih izdvojene iz njihovog izvornog konteksta (misli se na duhovno-religijski, moja opaska) mogu prakticirati i katolici s dužnom pažnjom".

Što se tiče reikija, za onoga tko nije bio iniciran dovoljno je valjano ispovijediti se (vidi posebno KKC 1450-1460). Međutim, Duhovni stol zagrebačke nadbiskupije pismom od 24. rujna 2008. potvrđuje da su osobe inicirane u reiki otpale od katoličke vjere i time upale u izopćenje. O postupku u takvim slučajevima govori se u službenom vjesniku Zagrebačke nadbiskupije:

„Oprost od ove crkvene kazne Ordinarij (= mjesni biskup) može dati podjelom delegacije određenom svećeniku. Otpadnik od Crkve treba pred svećenikom i dva svjedoka izmoliti Vjerovanje. Svećenik mu daje oprost riječima: ‘Podijeljenom mi ovlašću odrješujem te od izopćenja. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.’ Radi se dakle o važnoj stvari koju treba uzeti ozbiljno i o tom vjernicima govoriti. Sa vjerom se ne može nitko igrati.“ (Sl. vjesnik 2 /1993/ 61).

Valja napomenuti da je izopćenoj osobi sve do pomirenja s Crkvom, do kojega dolazi opisanim putem, zabranjeno primati sakramente (uključujući ispovijed!). Dakako, prije samog odrješenja od izopćenja potrebno se odreći reikija, izmoliti u tom smislu molitve koje svećenik naloži, a nakon dobivenog oprosta treba se ispovijediti.

Btb,
don Damir
 Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh