Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Vjenčanje katolika i (razvedene) baptistice

Hvaljen Isus i Marija don Damire!
Moj sin katolik želi se vjenčati za rastavljenu baptisticu u Katoličkoj Crkvi -  je li to moguće i pod kojim uvjetima? Pokušali smo ga odgovoriti međutim nismo uspjeli - on kaže da je voli i da su svi ljudi Božja stvorenja. Inače je pobožan i svake je nedjelje na sv. misi.


Razumljiva mi je Vaša zabrinutost za sina. Po sebi je supružnicima iste vjeroispovijesti lakše uskladiti svjetonazor i različite praktične stavove koje iz njega proizlaze, a osobito sve što se odnosi na odgoj djece. Ipak, u ovakvoj ženidbi riječ je o dvoje kršćana, pa je mnogo toga što imaju zajedničkoga. Osim toga, neistraživi putevi Gospodnji možda će upravo po Vašem sinu i tu djevojku dovesti punini vjere.

Što se same kanonske situacije tiče, Zakonik propisuje ovako:  

Kan. 1124 - Ženidba između dviju krštenih osoba od kojih je jedna krštena u Katoličkoj crkvi ili je u nju primljena poslije krštenja i koja nije od nje formalnim činom otpala, a druga pripada Crkvi, ili crkvenoj zajednici koja nema potpunog zajedništva s Katoličkom crkvom, zabranjena je bez izričite dozvole mjerodavne vlasti.

Kan. 1125 - Tu dozvolu može dati mjesni ordinarij ako postoji opravdan i razborit razlog; neka je ne dade, osim pošto se ispune sljedeći uvjeti:
1. katolička stranka treba izjaviti da je spremna otkloniti pogibelji otpada od vjere i dati iskreno obećanje da će učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi sva djeca bila krštena i odgojena u Katoličkoj crkvi;
2. o tim obećanjima koja treba da dade katolička stranka neka se pravodobno obavijesti druga stranka tako da bude sigurno da je ova svjesna obećanja i obveze katoličke stranke;
3. obje stranke treba da se pouče o svrhama i bitnim svojstvima ženidbe, koje ni jedna ni druga stranka ne smiju isključiti.

Dakle, po sebi je moguća ovakva ženidba, koju crkveni zakonik naziva mješovitom. U praksi se dozvola daje ako osobe ispune navedene uvjete. Valja samo utvrditi ženidbeni status izabranice Vašega sina – je li uistinu slobodna sklopiti novu ženidbu.

Preporučam da u razgovoru sa župnikom riješite i to pitanje.

Bvb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh