Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Duhovnost Lorne Byrne

Zanima me Vaše mišljenje o poznatoj irskoj mističarki Lorni Byrne koja svaki dan vidi anđele i razgovara s njima. Napisala je poznate knjige o tome (Anđeli u mojoj kosi, Stube prema nebu, itd.) koje sam pročitala i koje su me se jako dojmile. BVB


Poštovana!

Anđeli su važan dio Božjeg stvorenja i kršćanskog života, zato mi je drago da želiš o njima saznati nešto više.

No, iz onoga što sam stigao pročitati i poslušati od nauka gđe Byrne mogao sam izdvojiti niz pojedinosti koje su vrlo krivovjerne i koje upućuju na to da njeno nadahnuće nije autentično. Ovdje ću ih ukratko navesti:
-   Lorna Byrne govori o tome da postoji reinkarnacija, a Sveto Pismo nas uči da je „ljudima jednom umrijeti, a potom na sud“ (Heb 9,27). Stoga Katekizam u broju 1013 jasno kaže:  “Poslije smrti nema "ponovnog rađanja" ("reinkarnacije")”.

-   Nadalje, gđa Byrne govori o tome da pakao postoji, ali uz sav svoj intenzivan duhovni život nikad nije čula da je netko nekada tamo završio. Kada se govori o tome kamo idu duše nakon smrti, čini se da ih ona bez zadrške sve šalje u raj. Nasuprot tome, Gospodin Isus kaže: “"Uđite na uska vrata! Jer široka su vrata i prostran put koji vodi u propast i mnogo ih je koji njime idu. O kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u Život i malo ih je koji ga nalaze!"(Mt 7,13-14). Autentični sveci I mistici kao što su npr. vidioci iz Fatime I sv. Faustina Kowalska imali su intenzivna iskustva pakla I duša koje su u njemu te su uvijek ozbiljno upozoravali na ovu mogućnost da čovjek jednom zauvijek završi u mjestu muka.

-   Treće, Katekizam u broju 2270 prvi čas postojanja čovjeka poistovjećuje sa začećem, dok spomenuta autorica zastupa postojanje I djelovanje duše prije začeća, što se odavna u Crkvi smatra herezom.

-   Četvrto, u knjizi “Anđeli u mojoj kosi” Lorna Byrne tvrdi da su poletrgeisti Sotonina stvorenja. Nasuprot tome, kršćanstvo ispovijeda da je jedini Stvoritelj Bog.

-   Peto, u knjizi “Stube prema nebu” tvrdi se da “niti jedna religija nije superiorna u odnosu na drugu” i “da su joj anđeli uvijek govorili da nije važno tko pripada kojoj religiji”. O odnosu kršćanstva i drugih religija već sam odgovarao na svojoj web stranici, pa ti preporučam da pročitaš ta pitanja.

-   Šesto, Lorna Byrne ide na svetu misu “tu I tamo”, čime životom ispovijeda da joj Euharistija nije “izvor i vrhunac života”, kao što je uvijek bio cijeloj Crkvi, a osobito njenim autentičnim misticima, od kojih su neki čak znali živjeti isključivo od Euharistije.

-   Sedmo, Lorna spominje Kraljicu neba, ali ju oklijeva povezati s Blaženom Djevicom Marijom. Zatim, Kraljicu neba naziva sustvarateljicom i ženskim počelom u božanskome, što je protivno kršćanskome nauku.

-   Osmo, o anđelima se govori mnogo, a o Bogu koji je njihov Stvoritelj, kome služe i čiju volju trebaju vršiti gotovo ništa. Također se i molitva upućuje prvenstveno anđelima, te je bitno okrenuta ovozemaljskom čovjekovom dobru, a ne njegovom krajnjem cilju – zajedništvu s Bogom.

-   Zaključno, po svemu sudeći gđa Byrne nema katoličkog duhovnika niti se podlaže sudu Crkve u vezi svojih viđenja i nadahnuća, što je protivno primjeru svih autentičnih mistika koje Crkva poznaje u svojoj dugoj povijesti.

Moglo bi se navesti još dosta primjedbi, ali se nadam da je već i navedeno svakom katoliku dobre volje dostatno da svoje poznavanje anđela radije crpi iz drugih, provjerenih i čistih izvora. Kao primjer takvih mogu spomenuti svjedočanstvo Marina Restrepa, misionara laika koji (je) ima(o) autentična iskustva susreta s Božjim anđelima, a čije se knjige i DVD-ovi mogu nabaviti i u Hrvatskoj.
 
Želim ti Božji blagoslov i zaštitu Njegovih anđela.
don Damir



Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh