Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Pričest pod obje prilike

Imam pitanje vezano uz Euharistiju. Naime, Isus je na posljednjoj večeri među učenicima razdijelio i kruh i vino, a mi na misi blagujemo samo hostiju, ali ne i vino. Zanima me zbog kojih se razloga u sklopu Euharistije vjernicima daje na pričesti isključivo hostija, a ne i vino?


Poštovani!
Odgovor na tvoje pitanje, zašto se vjernici redovito pričešćuju samo pod prilikom kruha, nalazimo pak u stihovima opata Randolfa iz Litticha, zapisanima oko 1110. godine:

„Gdje gdje je oprez na mjestu
da svećenik laiku ne da
bolesnom, ali ni zdravom,
piti od Kristove krvi:
proliti lako se može;
a kraj toga priprost bi čovjek
pomisliti mogao da nije
sav Isus pod prilikom svakom.“

Iz ovih su starih stihova vidljiva oba razloga zbog kojih je Crkva postupno ograničavala pričest pod obje prilike. Prvi je bojazan od prolijevanja Predragocjene Krvi. Drugi je promicanje vjerske istine, koja je više puta osporavana od krivovjeraca, da je sav Krist prisutan pod svakom prilikom svete pričesti.

Ti su razlozi tijekom stoljeća zadržali svoju težinu. Ipak, "sveta pričest, što se tiče znaka,
ima puniji oblik kad se prima pod objema prilikama; u tom se obliku savršenije očituje znak euharistijske gozbe" (KKC 1390). Iz tog razloga, kao i zbog jačanja ekumenskih veza i pobožnosti prema Predragocjenoj Krvi, od Drugog vatikanskog koncila naovamo postupno se sve više proširuju mogućnosti pričešćivanja pod obje prilike.

Btb,
don Damir   Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh