Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Gubljenje povjerenja u braku

U braku sam više od pola godine i uistinu se moj muž i ja dobro slažemo. Velika mi je potpora,kao i ja njemu. Samo, nešto se dogodilo prije braka i ponovno na početku braka. Naime,našla sam kako se pod lažnim imenima dopisuje s drugim ženskima, to mi je poljulalo povjerenje i sad, iako mi je obećao da to više neče raditi i shvatio je da me je tako povrijedio i znam da to ne radi više, još uvijek kad me uhvati ta neka kriza ili me nešto podsjeti na to počnem se ponašati živčano, jer gubim to vrlo bitno povjerenje. Što učiniti u takvom trenutku? Postoji li mogućnost nekakve zajedničke ispovjedi za bračne drugove ili kakvo savjetovalište? Što mi preporučujete? Puno puta smo razgovarali o tome,ali ja sam i dalje slomljena.
Hvala vam unaprijed. Puno pozdrava!


Poštovana,

U braku oproštenje i povjerenje mora biti temelj svega. Znam da te je takav jedan događaj povrijedio, ali ako ste Vi jednom svome mužu to oprostili onda u tome trebate biti dosljedni. Razmislimo malo o tome kako se svatko od nas osjeća kada ga drugi podsjećaju na greške iz prošlosti. Osjećamo se potišteni i kao da nas se stalno „veže“ za prošlost. Naime, ako se stalno vraćamo na prošlo što smo oprostili, onda drugoj osobi podsvjesno sugeriramo da nismo bili do kraja iskreni u tom opraštanju. Naravno, povjerenje je vrlo osjetljiva stvar koja u nama ostavlja duboke rane. Znam da Vam je teško svaki put kada se sjetite tog događaja, ali Bog nam daje najbolji primjer opraštanja u tome što se nikada ne osvrće na ono prošlo, već na buduće. Nama ljudima je teško u potpunosti slijediti takav primjer, ali Pavao nas potiče da čeznemo za višim darima. Zato je dobro da se pomolite Duhu Svetomu za dar opraštanja da Vam pomogne u tome.

Katekizam Katoličke Crkve nam u broju 2843 kaže: Tako zazivljuju Gospodnje riječi o praštanju, toj ljubavi koja ljubi sve do kraja. Prispodoba o nemilosrdnom sluzi, koja zaokružuje Gospodinov nauk o crkvenom zajedništvu, završava ovim črijecima: "Tako će i Otac moj nebeski učiniti s vama ako svatko od srca ne oprosti svome bratu". Sve se veze i razvezuje tu u "dubini srca". Nije u našoj moći ne osjetiti i zaboraviti uvredu, ali srce koje se predaje Duhu Svetom pretvara ranu u samilost i pročišćava sjećanje okrećući uvredu u zagovor.” Naravno, ovim ne opravdavam dopisivanje Vašeg muža, već samo želim ukazati na to kakav bi trebao biti oprost u međuljudskim odnosima. Za kraj bih Vas još samo želio podsjetiti na ono što kaže poslanica Korinćanima:

Ljubav je velikodušna,

dobrostiva je ljubav,

ne zavidi,

ljubav se ne hvasta,

ne nadima se;

nije nepristojna,

ne traži svoje,

nije razdražljiva,

ne pamti zlo;

ne raduje se nepravdi,

a raduje se istini;

sve pokriva, sve vjeruje,

svemu se nada, sve podnosi.

Btb,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh