Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Magnetski remen

Dragi don Damire,
što mislite o magnetskom remenu Dr. Levine? Čak se reklamira da je energetski. Meni je nekako s tim sve jasno, no mama mi od nedavno ima problema s koljenom i tata je donio doma taj famozni remen. Moji roditelji vjerojatno ni ne razmišljaju o tom pridjevu "energetski", ali svejedno - kako postupiti u toj situaciji? Kako im objasniti? Bog s vama, Jelena


Draga Jelena,

Odgovor na tvoje pitanje pronašao sam u kršćanskom priručniku «Alternativna medicina»:

«Magnetska se terapija temelji na vjerovanju kako magneti imaju ljekovita svojstva. Najpopularniji su stalni ili permanentni magneti (koji na godinu diljem svijeta donose 5 milijardi dolara zarade). Pričvrste se na tijelo, ugrade u madrac ili u potplate cipela. Uglavnom se koriste za uklanjanje svih vrsta bolova.»

«Za one koji reagiraju na nešto što se čini lijekom, ali zapravo nema biokemijskog djelovanja na tijelo, kaže se da reagiraju na placebo. Pitanje je da li sportšima koji nose vrpce s magnetima, ili onima koji spavaju na madracima s magnetima, koriste ti trajni magneti, ili placebo učinak. Mnogo se novca troši zbog pretpostavke da su magneti učinkovitiji od placeba.»

«U većini istraživanja provedenih s magnetima slabijima od 400 gausa nije zabilježeno otklanjanje boli, ali je s magnetima jačim od 500 gausa postignuto znatno otklanjanje boli. To se može smatrati dokazom da magneti uistinu djeluju te da djelovanje ovisi o dozi. Ali stručnjaci se ne slažu oko toga koja je minimalna ili optimalna snaga najbolja za magnetnu terapiju.»

Dakle, čini se da se radi o primjeni čisto fizikalne energije, magnetne odnosno energije magnetnog polja. Ne šteti, a može koristiti za otklanjanje bolova ako je magnet dovoljno jak.
 
Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh