Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Slobodna volja u braku

Svi znamo da čovjek ima slobodnu volju. Ima slučajeva da žena zatrudni iako se nalazi u neplodnim danim. Ako je bračni par odlučio imati troje djece, a dogodi mu se 4 ili 5. gdje je tu POTPUNA slobodna volja? Razumijem da tu može biti odgovor "Neka bude volja TVOJA...", Bog je gospodar života, on će se pobrinuti. Ali potpune slobodne volje tu ne vidim? Hvala!


Slobodna volja se odnosi na izvršenje čina i znači da je on učinjen bez prisile. Ona se ne odnosi na sve moguće konsekvence nekog djela. Dakle, ako kažemo da je netko nešto napravio „slobodnom voljom“ pod time ne podrazumijevamo da su iz toga proizišle upravo one i sve one posljedice koje je on u početku želio. Čovjekov organizam, a u sklopu njega i plodnost, nikada se ne može do kraja proučiti i predvidjeti. Prema tome – ako bračni par zajednički odluči imati spolni odnos, oni u njega stupaju slobodnom voljom. Ali čak i kada su u pitanju neplodni dani, supružnici trebaju biti svjesni smo da se u vrlo malom broju slučajeva može dogoditi trudnoća. Stav slobode uključivao bi i slobodno prihvaćanje okolnosti koje nepredviđeno mogu proizići iz nekog čina. Ako je taj čin u sebi moralno zdrav i ispravan, ni tih posljedica se ne bismo trebali plašiti.

„Neka bude volja Tvoja…“ bi moglo biti geslo općenitog stava prema životu, stava koji nam kazuje da i onda kada se dogodi nešto nepredviđeno ne treba očajavati. I tada smo pozvani postupiti mu na način koji je u datoj prilici najbolji mogući. Dok živimo u ovim ljudskim okvirima moramo se pomiriti s činjenicom da nikada ne možemo 100% isplanirati svoj život niti obuhvatiti sav mogući razvoj događaja. Ali to ne znači da nismo slobodni ili da nemamo potpunu slobodnu volju. „Potpuno“ ne znači „isplanirano i izvedeno do u detalje s jasno predviđenim posljedicama.“ Sloboda nam se uvijek iznova daje kao šansa. I svaki put kada se odlučujemo za dobro, proširujemo svoj spektar slobode.

Slobodno naprijed!

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh