Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Vjenčanje s razvedenom osobom

Ja sam katolkinja, a moj budući suprug kršten je u protestantskoj crkvi. Bio je vjenčan s protestantkinjom, a brak nije bio sklopljen u protestantskoj crkvi nego samo pred matičarem. U međuvremenu je taj brak raskinut. Je li moguće sklopiti naš brak u katoličkoj crkvi? Hvala


Poštovana,

Bračna problematika jedna je od najdelikatnijih u životu svake osobe, a i u nauku i disciplini Katoličke Crkve. Svrha je toga nauka i te discipline maksimalno zaštititi konkretne osobe u svakom pojedinom slučaju, kao i samu svetinju braka.

O tome sakramentu Zakonik kanonskog prava propisuje:

Kan. 1055 - § 1. Krist Gospodin uzdigao je na dostojanstvo sakramenta ženidbeni savez među krštenima, kojim muška osoba i ženska osoba međusobno uspostavljaju zajednicu svega života po svojoj naravi usmjerenu k dobru supruga te k rađanju i odgajanju potomstva.
§ 2. Stoga među krštenima ne može biti valjana ženidbenog ugovora koji ujedno ne bi bio sakrament.

Navedeni kanon govori o svim krštenim osobama, ne samo o katolicima.

Istina je da Katolička Crkva za svoje vjernike propisuje određenu formu, bez koje se valjanost ženidbe ne priznaje. Međutim, što se tiče nekatolika, građanski čin često može imati konstitutivnu vrijednost, kako za zakonitu ženidbu, tako i za sakramentalnu ženidbu (Međunarodna teološka komisija, “Katolički nauk o sakramentu ženidbe” 3.7).

Stoga vaš slučaj treba podastrijeti mjerodavnom crkvenom sudištu koje će pak, temeljem detaljnijeg istraživanja, utvrditi smatra li se taj brak sakramentalnim. Ukoliko bi odgovor na to pitanje bio pozitivan, osoba s kojom ste u vezi ne bi bila u mogućnosti (ponovno) sklopiti ženidbu. U tom bi se slučaju, međutim, eventualno mogla utvrđivati ništavosti toga braka.

Razumijem da način postupanja koji vam predlaže ovaj odgovor može predstavljati komplikaciju i teret. Međutim Crkva je, vezana Kristovom riječju (usp. Lk 16,18), obvezna čuvati svetost ženidbe i s tim ciljem provoditi postupke kojima će osigurati da samo uistinu slobodnim osobama dijeli ženidbeni blagoslov.   

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh