Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Djeca u braku

Često se pronađem u raznim diskusijama s ljudima koji nemaju povjerenja u crkvu i žele pobiti moja uvjerenja. Uspijevam koliko toliko držati glavu iznad vode ali katkad ostanem bez odgovora. To ne umanjuje moju vjeru samo me zaintrigira da potražim odgovore.
Moja su pitanja sljedeća:
1. Ako roditelji pokušavaju odgojiti djecu na najbolji mogući način kako bi postali jednog dana dobre osobe pa čak i bolje od njih samih, zašto Bog nije nas, svoju djecu, napravio savršenima tj. boljima od njega. Zašto je napravio 'inferiornija bića'?
2. Kako se gleda na nemogućnost začeća u braku? Dopušta li katolička crkva umjetno začeće ili je posvajanje djeteta bolji izbor? 


Želim ti da i dalje ustraješ u traženju Istine!

Što se tiče prvog pitanja, vjerujem da i sam znaš kako je Bog u kršćanskoj viziji jedino (!) savršeno biće. On je puna aktualizacija, svemoćan, sveznajući i sveprisutan. Jedino Bog ima moć sve stvoriti iz ničega i davati život. Prema tome, logički je nemoguće da jedino savršeno biće stvori neko drugo biće koje je „savršenije“ od njega. Štoviše, s obzirom da je Bog sveprisutan i da sve postoji u njemu – gdje bi se takvo biće nalazilo? To je isto kao da pitamo: može li ocean stvoriti jedan veći ocean unutar sebe?

Što se tiče čovjeka, o njemu u knjizi Postanka piše da je „stvoren na sliku Božju“. Oblikujući nekoga na svoju sliku, Bog čovjeku daje najveći mogući dar – stvaralaštvo i slobodu pomoću kojih je postao slika svoga Stvoritelja. Iako ti se čini da je ta sloboda oznaka „inferiornosti“, onda je zapravo oznaka najvećeg dostojanstva jer čak se ni Svemogući Bog ne miješa u čovjekovu slobodnu odluku. Jedini problem je što je čovjek zlouporabom te slobode samovoljno raskinuo Savez s Bogom koji je Krist za nas ponovno obnovio. Možemo se zapitati je li moglo biti drugačije? Naravno da jest – Bog je mogao stvoriti i bića koja će samo automatski izvršavati njegove odluke. Ali ostaje dvojba bi li takva bića bez slobode bila „savršenija“ od ljudi. Ja mislim da ne bi!

Što se tiče začeća, Crkva neprestano ističe povezanost bračnog čina i začeća. Svako razdvajanje je protivi Crkvenom učenju. U slučaju nemogućnosti začeća, posvajanje je bolji izbor.

Umjetna oplodnja stvara niz mogućnosti zlouporaba koje se protive ne samo dostojanstvu braka, već i čovjeka.

Btb,

don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh