Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Djeca začeta u braku i izvan njega

U Knjizi Mudrosti (4, 6) piše: 'Jer djeca rođena iz nezakonita spavanja svjedoče na sudu o zlu roditelja.' Često se pitam, ako Crkva nalaže da je spavanje prije braka grijeh, ima li ikakve razlike između djece koja su rođena i začeta u braku u odnosu na onu koja su začeta slučajno ili čak s namjerom, ali u grijehu, izvan braka? Ostavlja li grijeh bludi ikakvu posljedicu na djecu rođena u grijehu? Ako da, kakvu posljedicu?  


Naravno da nema nikakve razlike u Božjem i Crkvenom odnosu prema djeci koja su rođena u zakonitom ili nezakonitom braku. Svima njima se pripisuju jednako ljudsko dostojanstvo i prava. Jedina razlika je u okolnostima u kojima se oni rađaju. (A za te okolnosti su zapravo odgovorni roditelji). Crkva smatra da svako dijete zaslužuje potpunu i ničim uvjetovanu roditeljsku ljubav i pažnju. Ona zaslužuju rast u okolnostima u kojima se njihovi roditelji obvezuju na trajnu ljubav i vjernost. Osigurati takve okolnosti začni stvoriti najbolje predispozicije za zdravo odrastanje. Zbog toga Crkva neprestano inzistira na tome da spolni odnosi svoje sigurno okruženje mogu naći tek u sakramentalnom braku.

Sami grijesi se ne prenose izravno s roditelja na djecu putem rađanja. Vrlo je važno zapamtiti da grijeh može počiniti samo i isključivo „svatko za sebe“. Grijeh se ne može ni prebaciti na nekoga niti učiniti „u ime nekoga“. Međutim, pravo pitanje je: mogu li posljedice koje grijeh stvara negativno utjecati na druge ljude? Već smo puno puta spominjali da grijeh djeluje na način da razara odnose čovjeka s Bogom i drugim ljudima. A kada dijete mora odrastati unutar odnosa koji su na neki način razoreni i samo se osjeća ugroženo te pati. I nema sumnje da iz toga proizlaze negativne posljedice koje mogu biti najrazličitije vrste, npr. osjećaj odbačenosti, nesigurnosti, straha itd. Ali, iznimno je važno zapamtiti da to nije zbog toga što su ta djeca nešto grešno „naslijedila“, već što su (nažalost), bila prisiljena duhovno trpjeti. Oni su poput cvijeta kojemu nisu dali onoliko vode koliko zaslužuje. Mislim da je zadaća svih kršćana da tako ranjenim osobama pomognu i pokažu im puno ljubavi kako bi mogli što zdravije rasti.

U nadi da ćeš u svom životu graditi kvalitetne odnose, puno te pozdravljam!

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh