Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Tko je i kako odredio misna čitanja?

Tko je sastavio misna čitanja i po kojem principu? Zašto je uzeo upravo te ulomke, tako ih spojio i odredio za pojedine dane?
Božja riječ je živa, ali tko je odredio da ja baš danas čujem ovo od Boga?
Nekad je to lako vidljivo prema "temi" koja se spominje u Evanđelju, da i ostala čitanja imaju odmah uočljivu temu kao i Evanđelje. Nekad nije. Čak mi se čini da nema veze s Evanđeljem, odnosno da pokriva nešto dugo od Evanđelja. Hvala


Poštovani!

Drago mi je što nastojiš bolje upoznati liturgiju, koja je izvor i vrhunac kršćanskog života, pa tako i Red čitanja koji se koristi u euharistijskim slavljima.

Drugi vatikanski sabor želio je da se vjernicima omogući bolji pristup riznici Svetoga pisma, pa je u tom smislu ukazao i na potrebu sastavljanja novog Lekcionara.

Komisija koja je nakon Sabora bila zadužena za taj posao konzultirala je tijekom svoga rada biblijske, katehetske, liturgijske, pastoralne i druge stručnjake iz svih krajeva svijeta. Oni su mnogo puta preispitivali i raspravljali o principima Lekcionara, kao i konkretnim tekstovima koji su predloženi za korištenje. Nastojali su očuvati tradiciju rimskog obreda, ali su uzeli u obzir također i iskustva iz primjene drugih sustava slaganja i upotrebe svetopisamskih čitanja. Ono što se u povijesti pokazalo korisnim, sačuvalo se, a ono što se pokazalo nezgodnim, nastojalo se unaprijediti. Zadnju riječ u prihvaćanju rezultata njihova rada imao, je, dakako, papa.

Dva su osnovna principa zastupljena u Redu čitanja. To su usklađivanje i polu-kontinuitet.

Usklađivanje znači spajanje tekstova koji su vezani sličnim događajima ili tematikom. Ono je primijenjeno posebno kod nedjeljnih čitanja, pri čemu prvo čitanje, a ponekad i drugo, slijedi evanđelje. Također je usklađivanje posebno istaknuto u «jakim» liturgijskim vremenima – Došašću, Božićnom vremenu, Korizmi i Uskrsnom vremenu. Naime, ta vremena imaju svoje specifično obilježje i kod njih su stoga čitanja, čak i za dane u tjednu, označena time.

Polu-kontinuitet je pak najuočljiviji u vremenu kroz godinu. U tom se periodu čitanja iz dana u dan, iz nedjelje u nedjelju, koliko je to moguće jednostavno nastavljaju jedno na drugo.

Pritom treba imati na umu da nedjeljna i blagdanska čitanja imaju trogodišnji ciklus, a svagdanja dvogodišnji. Oni se, dakle, odvijaju neovisno jedan o drugome.

Dakako da su najistaknutija čitanja sačuvana za nedjelje i blagdane. Čitanja «preko tjedna» nadopunjuju tu osnovnu poruku.

Ukoliko želiš znati pojedinosti, preporučam ti da se javiš svome župniku i zamoliš Lekcionar u kojem se nalazi Opći uvod u Red čitanja.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh