Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Stavljanje kovanica u temelje kuće

Dragi Don Damire,
neki ljudi preporučuju mojoj sestri i zetu, koji će uskoro počet gradit kuću, da stavljaju kovanice u temelje svoje kuće.
Ja sam ih posavjetovala da to ne čine al sam ipak vas htjela pitati za mišljenje. Hvala Vam u naprijed! Lijep pozdrav, Marina


Poštovana!

Što bi moglo značiti stavljanje kovanica u temelje vlastite kuće?

Temelji su ono na što se kuća oslanja, što je drži, što joj daje sigurnost i stabilnost. Temelji na neki način određuju kuću, jer o njihovim dimenzijama ovise i dimenzije cijele građevine. Ako su temelji nedostatni, kuća se ruši.

Zbog ovih karakteristika sam pojam «temelja» počeo se već u starini koristiti za bilo kakvu osnovu, a tako je ostalo do danas. Tako kažemo da je Ustav temelj države, da su čistoća i dobra prehrana temelj zdravlja, čak i u kuharstvu imamo temeljac! Neki će još reći da je voda temelj života, drugi zagovaraju da konoplja postane temelj ekonomije, treći podsjećaju da istina mora biti temelj poslovne komunikacije...

Dakle, kažemo da je «temelj» nešto što prožima cijelo djelo i jamči mu uspjeh.

I u biblijskom izričaju temelji imaju važnu ulogu. Bog je opisan kao onaj na koga se trebamo oslanjati kao na svoj temelj (usp. Iz 7,9). U Izl 34,27 čitamo: «Zapiši ove riječi«, reče Jahve Mojsiju, »jer su one temelji na kojima sam s tobom i s Izraelom sklopio savez.« Psalmi naviještaju kako su pravo i pravednost temelji prijestolja Božjega, a Knjiga izreka proglašava da “pravednik ima temelj vječni”. Po proroku Izaiji Bog progovara ovako:
»Evo, postavljam na Sion
kamen odabrani,
dragocjen kamen ugaoni, temeljac.
Onaj koji u nj vjeruje, neće propasti.
(Iz 28,16)

Isus u Mt 7,24-27 govori kako su njegove riječi stijena na kojoj trebamo utemeljiti svoj život. Još je mnogo drugih svetopisamskih tekstova koji koriste ovu simboliku temelja, spomenut ću još samo poslanicu Efežanima gdje piše da smo nazidani na temelju apostola i proroka.

Zbog te snažne simbolike Crkva poznaje i blagoslov kamena temeljca.  

S druge strane, razvili su se i magijski i praznovjerni čini kojima se obično nešto stavlja u temelj kuće kako bi cijela kuća i kućanstvo bili pod utjecajem te stvari, bilo da se radi o tjeranju neželjenih ili privlačenju poželjnih utjecaja. Samo stavljanje novca očito je praznovjerna gesta u koju se netko pouzdaje kako bi mu kućanstvo bilo uvijek financijski sigurno.

Praznovjerje je vjera «u prazno» umjesto vjere u Boga i stoga je izravno kršenje prve Božje zapovijedi. Ne priliči razumnom čovjeku uopće, a još manje kršćaninu. Onaj tko svoju kuću i kućanstvo utemeljuje na takvom praznovjerju, na simbolički način povjerava ih u najboljem slučaju ničemu, a u najgorem okultnim silama, odnosno đavlu. Naime, između praznovjerja i magije tanka je granica, a osim toga svaki grijeh navlači na nas određeno prokletstvo (time i djelovanje Zloga), pa tako i praznovjerje.

Osim toga stavljanje upravo novca ukazuje na prioritete, odnosno na to što graditelj smatra ključnim za uspjeh kućanstva, odnosno obitelji. O tome je pak Isus izričito rekao: «Ne možete služiti Bogu i bogatstvu!» (Mt 6,24).  

Stoga te molim da sestru i zeta još jedanput potakneš na to da grade kuću na čvrstoj «Stijeni», a ne na «pijesku», kako nas upozorava Isus. Neka se pritom slobodno obrate svećeniku i zamole ga za blagoslov.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh