Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Pitanja o ispovijedi

Hvaljen Isus i Marija, dragi don Damire.
Imam neka pitanja vezano za sakrament svete Ispovijedi.

Evo primjer: izašla sam iz ispovjedaonice taman kad je počinjala sveta Misa. Nisam odmah po izlasku iz ispovjedaonice izmolila pokoru. Odlučila sam se koncentrirati na svetu Misu. Sjetila sam se pokore i izmolila ju tek nakon pričesti. Jesam li napravila grijeh? Smije li se najprije pričestiti, a zadanu pokoru izmoliti i kasnije?
 
Osim toga, jeli ispovijed valjana ako ste svećeniku zaboravili reći kada ste se zadnji put ispovijedili?
 
Zatim, je li potrebno u svetoj Ispovijedi ići u detalje? Npr. Je li dovoljno samo reći da ste imali svetogrdne misli ili baš treba reći konkretno? Što ako namjerno ne želim u detalje?
 
Srdačan Vam pozdrav


Poštovana,

drago mi je da brineš oko što cjelovitijeg i dostojnijeg ispovijedanja.

Ipak te molim da pripaziš kako ta briga ne bi prešla u skrupuloznost, koja bi ti u konačnici oduzela radost pomirenja s Bogom.

Budući da si se ispovijedila neposredno pred svetu Misu, a željela si na njoj sudjelovati (Bogu hvala), jasno je da pokoru nisi imala kad prije izmoliti. Ubuduće u sličnim slučajevima možeš izmoliti pokoru nakon pričesti, ali i nakon cijele Mise i općenito prvom prilikom kad se budeš mogla na miru pomoliti.

Važno je samo da se pokora ne odgađa lakomisleno, bez razloga, što bi bio znak omalovažavanja svete ispovijedi, a moglo bi dovesti i do toga da se pokora uopće ne izmoli.

Također nije potrebno ići u detalje. U tvom primjeru dovoljno bi bilo spomenuti svetogrdne misli. Pojedinosti su potrebne samo ako bitno utječu na vrstu i težinu grijeha. Primjerice, psovka prema roditeljima, kojima dugujemo posebno poštovanje, veći je grijeh nego psovka prema neznancu. Također nije isto ukrasti 5 ili 5000 kuna. Također, potrebno je biti dovoljno određen da svećenik shvati o čemu se radi, kako bi mogao donijeti i odgovarajući duhovni sud i po potrebi također primjerenu pouku. Npr. reći «sagriješio sam bludno» jest preopćenito. Nadalje, teške grijehe potrebno je navesti i brojem, budući da svaki pojedini teški grijeh zaslužuje vječnu kaznu, a oprost od nje možemo redovito dobiti samo u ispovijedi.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh