Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Zadovoljavanje seksualnog nagona u braku

Poštovani don Damire!
Je li grijeh imati spolni odnos u braku u vrijeme kad žena nema plodne dane s tim da nam na prvom mjestu nije otvorenost prema novom životu nego čisto zadovoljavanje seksualnog nagona?


Poštovani!

Katekizam u broju 2363 poučava ovako: „Sjedinjenjem supružnika ostvaruje se dvostruki cilj ženidbe: dobro samih supružnika i prenošenje života.“ Bračni čin zadržava svoju vrijednost i kada supružnici razborito u određenom trenutku odgađaju začeće, ukoliko se to čini na moralno dopušten način, kao što je to slučaj s odnosom u neplodne dane. Naime, bračni čin i ovdje ostaje u sebi otvoren za prenošenje života (budući da se začeće ne sprječava umjetnim putem, već se samo koristi mogućnost koju je sam Bog utkao u zakone prirode).

Samo postojanje i moralna opravdanost bračnog čina u neplodnom razdoblju nalaze smisao upravo u spomenutom „dobru supružnika“. Međutim, u svom pitanju ti koristiš izraz „čisto zadovoljavanje seksualnog nagona“, koji i nije baš prikladan. Naime, bračnim činom obnavlja se uvijek iznova jednom dana bračna privola, koja znači svjesno i slobodno predanje i prihvaćanje u ljubavi. Teološki, radi se također o svojevrsnom sudjelovanju u nutarnjem životu Presvetoga Trojstva u kojem se božanske osobe međusobno trajno i plodno ljube. Spolni nagon u bračnom činu ostaje prisutan, međutim bračni se čin nikada ne bi smio samo na njega svesti. To izriče i Katekizam u broju 2361:  "Spolnost, kojom se muž i žena jedno drugomu predaju činima svojstvenim i isključivim supružnicima, nije nešto tek biološko, već zadire u samu jezgru ljudske osobe kao takve“.  

U tom smislu preporučujem ti knjige Ivana Pavla II. i Christophera Westa, kao i moje DVD-e na temu Teologije tijela.

Btb,
don Damir  Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh