Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Kako se osloboditi homoseksualne sklonosti

Poštovani don Damire,
imam homoseksualne sklonosti (ne volim reći da sam homoseksualac, jer nekako smatram da se to odnosi na one koji održavaju homoseksualne čine) pa me zanima imate li savjet kako da se riješim te klice? Ako ne, možete li reći je li dovoljno što živim čisto u Božjim očim? Jer često se odvija borba u meni, što često završava mojom "smušenošću" umjesto veseljem jer se opredjeljujem za Božji zakon. Savjetujete li kakve molitve otklinjanja, i ako da, jel takve molitve molim sam ili je potrebno da ih svećenik moli nad mnom?


Poštovani,
prije svega, od srca ti čestitam na predanoj duhovnoj borbi i blagoslovljenom, čistom životu kao plodu te borbe. Ispravno primjećuješ da nas stega, kojom nas Gospodin odgaja, nerijetko čini žalosnima. Ipak, na kraju onima koji su njome izvježbani, ta stega donosi mironosni plod pravednosti, kako nas uči Poslanica Hebrejima.

Također je dobro da se ne identificiraš sa svojim sklonostima, već da ih smatraš kušnjom. Iako priroda i nastanak tih sklonosti nisu do kraja razjašnjene, u kršćanskoj se praksi pokazalo itekako mogućim da se one nadvladaju.

U tom smislu „dovoljno“ je da ne prakticiraš homoseksualne sklonosti da ne bi bio u (teškom) grijehu. Međutim, Bog ne želi za tebe neki minimum života, nego puninu. U tom smislu „dovoljno“ znači učiniti sve što je u tvojoj moći, uz pomoć Crkve i drugih koji mogu pomoći, da bi živio tu puninu i da bi tvoja radost bila potpuna. U tom smislu valjalo bi što potpunije shvatiti i evanđeljem zahvatiti taj dio tvoje osobnosti, koji ti uzrokuje muku.

U tom procesu svoju ulogu ima psihoterapija, koju ti svakako preporučam. Rekonstruiranjem razvojnog puta osobe, dolazi se do određenih ključnih iskustava, zbog kojih je ona razvila određene sklonosti ili mehanizme koji ga sada opterećuju. Suočavanje s tim traumama (koje je gotovo svaka osoba prošla u nekom stupnju i na neki način), pod vodstvom iskusnog terapeuta (koji je, po mogućnosti, i aktivan vjernik) redovito donosi dobre rezultate.  

Drugo je sredstvo svakako molitva, u svim oblicima – liturgijska, zajednička, osobna, usmena molitva, razmatranje, molitva za unutarnje ozdravljenje… Ovom nizu svakako možemo pridodati i molitvu otklinjanja, odnosno oslobođenja i zaštite od zla, kao što bi to učinili u slučaju bilo koje druge trajne i ozbiljne napasti na zlo. Takve molitve, koje možeš moliti i sam za sebe, možeš pronaći u knjigama „Molitvom do zdravlja“ fra Ive Pavića, „Kako prepoznati zamke Zloga“ mons. Bolobanića i „Oslobođenje od zlih duhova“ Francisa McNutt-a. Dakako da možeš moliti i spontano, vlastitim riječima na tu nakanu. Uz to ti svakako preporučam i svećeničku molitvu, a i duhovno vodstvo.

Također, preporučujem ti knjigu Richarda Cohena „Iskorak iz homoseksualnosti“. Autor ju je napisao na temelju osobnog iskustva putovanja iz homoseksualnosti u heteroseksualnost, kao i pomaganja tisućama muškaraca i žena u svojstvu terapeuta.
 
Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh