Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Bolesničko pomazanje u nesvjesnom stanju

Hvaljen Isus i Marija don Damire!
Bliska osoba mi je na samrti. Iako je, dok je bila pri svijesti primila svećenika nije htjela "još" ispovijed i pričest ni bolesničko pomazanje.
Nakon nekoliko dana nije više bila svjesna događaja oko nje, počela je puno spavati, teško se buditi itd. Ponovo dolazi svećenik koji joj udjeljuje bolesničko pomazanje i moli čin kajanja i govori "oprošteni su ti svi grijesi"..
Jesu li oprošteni njezini grijesi ili nisu? Svako dobro!


Uvijeke!

Žao mi je zbog teškog stanja tebi bliske osobe i molim da se Gospodin i u tome proslavi.

«Red bolesničkog pomazanja i skrbi za bolesne» propisuje: «Neka se sveto pomazanje podijeli bolesnicima koji su možda izgubili svijest ili uporabu razuma ako bi ga kao vjernici barem uključivo bili zatražili dok su bili pri zdravom razumu».

Smisao je ove odredbe taj da živi kršćanin može primiti ovaj sakrament, makar ne bio pri svijesti ili se ne mogao služiti razumom. A milost bolesničkog pomazanja uključuje i oproštenje grijeha. Međutim, Bog ne može udijeliti milost onome tko postavlja zapreku, tko tu milost odbija. Iz istog razloga spomenuti «Red» također propisuje: «Bolesničko pomazanje neka se ne podjeljuje onima koji tvrdokorno ustraju u očitom teškom grijehu». Dakako da bi bolesnik, ukoliko je u stanju, trebao primiti i sakramentalno odrješenje u ispovijedi prije slavlja bolesničkog pomazanja.

Nemoguće mi je znati je li dotična osoba odbila sakramente «iz principa» ili je možda samo bila u tom trenutku preumorna da prati obred? Ako je i odbila sakramente bez valjanog razloga, je li joj poslije ipak bilo žao, bi li se predomislila?

Na ta i slična pitanja ipak će ponajbolje odgovore znati Gospodin, koji proniče srca (Ps 7,10). Njemu prepustimo u ruke vremeniti i vječni život.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh