Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Uvjeti za zaređenje

Zanima me postoje li neki određeni uvjeti da bi se osoba zaredila, odnosno kada Crkva može odbiti primiti nekoga za svećenika ili redovnicu?


Poštovana,

Procjena kandidata za redovništvo prvenstveno ovisi od svake redovničke zajednice pojedinačno. Tijekom razdoblja formacije zajednica provjerava ima li kandidat potrebne osobine da ostvari poslanje koje je zajednica sebi u konstitucijama zadala. Ono presudno uvijek je Božji poziv koji ženu ili muškarca zove na to da svoj život provede u redovništvu. Ipak, Zakonik kanonskog prava donosi i neke formalne odrednice za cijelu Crkvu koje se tiču primanja u redovništvo i novaštvo, pa se nadam da će one dobro odgovoriti na tvoje pitanje.

Kan. 642 - Neka poglavari s budnom pažnjom primaju samo one koji su zdravi i koji imaju traženu dob, prikladne sposobnosti i dovoljne osobine zrelosti da prihvate život koji je vlastit ustanovi; zdravlje, sposobnosti i zrelost neka se provjere s pomoću, ako je potrebno, i stručnjaka, uz obdržavanje propisa kan. 220.

Kan. 643 - § 1. Nevaljano se prima u novaštvo:

1. tko još nije navršio sedamnaest godina života;

2. ženidbeni drug, dok traje ženidba;

3. tko je stvarno vezan svetom vezom s nekom ustanovom posvećenoga života ili je pritjelovljen nekoj družbi apostolskoga života, uz poštivanje propisa kan. 684;

4. tko ulazi u ustanovu naveden silom, velikim strahom ili zlonamjernom prijevarom, ili koga primi poglavar naveden na taj način;

5. tko je prikrio svoje pritjelovljenje nekoj ustanovi posvećenoga života ili nekoj družbi apostolskoga života.

§ 2. Vlastito pravo može odrediti druge smetnje, i za valjanost primanja, ili postaviti uvjete.

Btb,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh