Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Pohvali gospodar nepoštenog upravitelja... zašto?

Hvaljen Isus i Marija don Damire!
Zanima me objašnjenje što Isus želi poručiti kada kaže: "I pohvali gospodar nepoštenog upravitelja što snalažljivo postupi jer sinovi su ovoga svijeta snalažljiviji prema svojima od sinova svjetlosti" (Lk 16, 8)? Bruno.


Dragi Bruno,

Drago mi je što ne prelaziš olako preko Božje riječi, nego se trudiš bolje upoznati što nam Gospodin zapravo poručuje.

Ovo svakako nije jedan od jednostavnijih biblijskih redaka, ali možemo pokušati nazrijeti o čemu se radi.

Najprije, Isus ne odobrava zlo. Sam tekst jasno kaže da je upravitelj «nepošten». To nije predmet gospodareve pohvale. Hvali se upraviteljeva «snalažljivost prema svojima», koja se pak pokazala u tome što je on koristio gospodareva dobra da sebi osigura blagostanje u budućnosti.

Ova je poruka upućena prvenstveno «sinovima svjetlosti». Želi se reći, od svakoga se može nešto naučiti, pa tako i od onoga tko je nepošten. Što Bog želi da naučimo od ovog upravitelja?

Odgovor se krije u devetom retku: »I ja vama kažem: napravite sebi prijatelje od nepoštena bogatstva pa kad ga nestane da vas prime u vječne šatore.«

Dakle, Gospodin želi da mislimo na svoju budućnost. Svi smo mi upravitelji Božjih dobara i jednom ćemo «izgubiti upravu» i «položiti račun» jer smo grešnici, dakle «rasipamo gospodarevo imanje». To je posebno trenutak naše smrti. Što ćemo onda? Kako ćemo osigurati da tada, kad ostanemo bez te uprave, budemo primljeni u vječne stanove?

Sve čime u životu upravljamo, zapravo je Božje. Također, kad opraštamo dugove, zapravo opraštamo u Božje ime i njegovom milošću. Stoga i mi trebamo postupiti snalažljivo, poput ovog upravitelja: koristiti se onime što je Bog povjerio našoj upravi tako, da činimo drugima dobro i tako ih učinimo svojim prijateljima i dužnicima. Posebno opraštajući drugima možemo steći njihovu naklonost i za sebe i za našeg Gospodina, kao što je nepošteni upravitelj praštajući zadobio naklonost dužnika za sebe, ali i za gospodara u čije ime upravlja i oprašta.

Na posljednjem sudu tako svi oni kojima smo činili dobro postaju naši prijatelji, oni koji svjedoče nama u korist i osiguravaju nam ulazak u vječne stanove. To se podudara i s porukom Matejeva evanđelja o posljednjem sudu, gdje je pisano «Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste».

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh