Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Travarstvo

Dragi don Damire,
Moja je prijateljica na tržnici prije nekoliko dana kupila čaj - ljekovite bilje od jednog travara. Rekla je da je kasnije istraživala na internetu i da je shvatila da to ima veze s homeopatijom i navodno s čarobnjaštvom.
Kada sam čula da je to rekla sledila sam se jer moja mama također pije čaj za bubrege već godinama. Molim Vas, možete li mi objasniti je li nužno da svi travari imaju veze sa čarobnjaštvom i po čemu to možemo prepoznati? Pozdrav!


Poštovana!

O homeopatiji sam jednom prilikom već pisao, taj je odgovor dostupan na ovom linku:
http://studentski-pastoral.com/index.php/pitajteKapelana/162

Međutim, ne vidim nikakve sličnosti između toga i korištena ljekovitog bilja.

Nema ništa logičnije od korištenja biljaka radi postizanja i održavanja zdravlja. Dapače, njihovi su sastojci i redovita osnova farmaceutskih pripravaka. Pada mi na pamet primjerice kesten za liječenje vena.

U srednjem je vijeku osobito sv. Hildegarda iz Bingena, naučiteljica Crkve, bila poznata po poznavanju svojstava pojedinih vrsta i načinu njihove primjene. Od novijih stručnjaka na tom području pada mi na pamet pok. pater Simon Ašič, slovenski cistercit, čije su knjige dostupne i na hrvatskom.

Dakako da se sve može zloupotrijebiti, pa tako i Božji darovi kao što su ljekovite biljke. Međutim, ako ih koristimo temeljem informacijama koje dobivamo od znanosti i zdrave kršćanske vjere, ne vidim u tome baš nikakvih problema. Dapače.

Što se tiče konkretnih osoba, preporučam ti da se malo bolje raspitaš o principima njihova rada (možda najbolje i kod njih samih), pa ako je sve ok, samo naprijed.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh