Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Pričest dva puta dnevno?

Zanima me je li istina da se u jednom danu možemo pričestiti samo dva puta. Ako je to istina zanima me zbog čega je to tako? Unaprijed zahvaljujem i Božji blagoslov.


Poštovana!

Crkvena je zapovijed, koja određuje minimum, pričestiti se jednom godišnje, o Uskrsu. Crkva također preporuča, u skladu s Kristovom nakanom kod ustanovljenja Euharistije, da se vjernici pričeste svaki put kada sudjeluju u svetoj Misi (dakako, pod uvjetom stanja milosti). To bi značilo pričestiti se svake nedjelje, kada se svetkuje dan Gospodnji, pa i svaki dan. 

Međutim, jedna je sveta Misa dnevno, a tako i jedna pričest, sasvim dovoljna. Ona je izvor i vrhunac dana i kao takva prikladno se slavi samo jednom. Crkva ne poznaje umnažanje misa i pričesti iz pobožnih razloga – dapače, iza toga bi se krilo nekakvo kvantitativno shvaćanje tipa „što više, to bolje“, što je nespojivo sa stvarnošću Euharistije. Ona je naime, neizmjeran izvor milosti, budući da sadrži samoga Krista. U tom smislu rješenje nije primiti Krista više puta, nego primiti ga jednom, ali sa što otvorenijim i spremnijim srcem.  

Stoga i svećenik slavi misu više puta (dva ili tri) samo nedjeljom i blagdanom, i to ne radi svoje pobožnosti, nego radi potreba Božjeg naroda. 

Ponekad se izvanredno dogodi da osoba sudjeluje na dvije svete Mise u danu, i tada se može i drugi put pričestiti (kan. 917 Zakonika kanonskog prava kaže: Tko je već primio presvetu euharistiju, može je ponovno istoga dana primiti samo u euharistijskom slavlju u kojem sudjeluje, uz poštovanje propisa kan. 921, § 2,). Primjerice, netko bi se mogao naći u toj situaciji zbog liturgijske službe koju vrši, ili da ode ujutro na zornicu, a popodne neplanirano na neku sprovodnu misu. No, treća pričest nije dopuštena po već spomenutom kanonu, a u skladu s tumačenjem Papinske komisije za tumačenje zakonskih tekstova.

Dakle, imajući u vidu neizmjernu milost Euharistije i izvanrednost sudjelovanja na dvije mise dnevno, ne bih rekao da se možemo pričestiti „samo dva puta“, nego „čak i dva puta“.  

Btb,

don Damir
Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh