Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Kontracepcija kao lijek

Budući da imam problem sa štitnjačom, poremećen menstrualni ciklus i jako bolne menstruacije doktorica mi je preporučila hormonsku terapiju.
Ja sam je odbila budući da je to protivno mojim vjerskim uvjerenjima. Doktorica je odgovorila da je to lijek, a ne kontracepcijsko sredstvo.
Kako se ponašati ako budem morala koristiti hormonsku terapiju. Dakle, udana sam pa kako živiti bračnu čistoću u ovom slučaju? Zahvaljujem na odgovoru.


Poštovana!

Enciklika “Humanae vitae” u broju 15 donosi slijedeći nauk:
“Crkva nipošto ne smatra nedopuštenom uporabu terapeutskih sredstava nužnih da se izliječe tjelesne bolesti, iako iz toga uslijedi predvidljiva zapreka za prokreaciju, ukoliko se takva zapreka izravno ne namjerava iz bilo kojeg razloga.”  

Kontracepcijska pilula uistinu ima medicinske svrhe koje nisu nužno povezane s kontracepcijom. Stoga ih je, sukladno gore navedenom nauku, dopušteno koristiti bez obzira na sekundarni neželjeni učinak, a to je sprječavanje plodnosti.

Međutim, drugo je pitanje dopuštenosti bračnih odnosa za vrijeme trajanja takve terapije. Radi se o tome da kontraceptivna pilula ima tri moguća djelovanja u pogledu reprodukcije. Treće je sprječavanje ljudskog zametka da se ugnijezdi i dođe do maternice što dovodi do pobačaja – ljudski zametak umire i izbacuje se iz ženinog tijela. Tu se ne radi o neposrednom učinku korištenja pilule, već o posljedici koju bi imao bračni odnos za vrijeme korištenja takve terapije. Budući da je nemoguće da se takav čin opravda (razlozi koji stoje u prilog takvom odnosu nikako ne mogu nadmašiti vrijednost ljudskog života koji je u pitanju), bilo bi zlo upustiti se u takav odnos, odnosno pristati na takav rizik. U pitanjima mogućih pobačaja, kako kaže naš veliki moralni teolog pater Fuček, ispravna savjest treba se voditi načelom sigurnosti, a ne načelom vjerojatnosti, inače teško griješi. Dakle, u periodu takvog liječenja valjalo bi se uzdržati od odnosa.

Također, danas je propisivanje kontraceptivnih sredstava postalo gotovo “univerzalnom terapijom”, koja se propisuje i kada su moguće bolje alternative. Predlažem stoga da se u slučajevima dobro raspitaš je li moguće postići medicinski učinak i s nekim zdravijim i moralno nezahtjevnijim sredstvom.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh