Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Prešućeni grijesi na ispovijedi

Da li svećenik oprašta i one grjehe koje nismo rekli na ispovjedi, a čuvamo ih u sebi i ne možemo reći?


Hvaljen Isus i Marija!

Crkveni su oci uvijek govorili da je ispovijed poput odlaska liječniku. Kao što liječnik ne može liječiti ono što mu nisi otkrio, na što mu se nisi požalio, tako ni svećenik ne može odriješiti ono što nije ispovijeđeno.

Dapače, sam smisao ispovijedi jest u tome da se osoba sama optuži za grijehe pred Bogom i svećenikom kao njegovim službenikom i službenikom Crkve. Na taj način osoba unaprijed doživljava sud koji nas sve čeka na kraju vremena, a kada će se sve tajne našega srca ionako otkriti. Također, neugoda koju osjećamo dok se ispovijedamo kao da je već jedan dio pokore koju smo grijesima zaslužili.

Teške grijehe (a redovito je pokorniku neugodno zbog takvih, posebno protiv šeste zapovijedi) potrebno je ispovijediti po broju (koliko puta je grijeh učinjen) i vrsti (valja reći o kojem se grijehu točno radi, bez detalja, ali ne uopćeno, apstraktno).

Svećenicima je dana vlast zadržati i otpuštati grijehe, a oni u konačnici ne bi ni mogli znati je li što za otpuštanje ili zadržavanje kada ne bi čuli o čemu se radi (svi se grijesi otpuštaju, osim kad osoba živi u grešnom stanju iz kojega nije spremna izići, dakle ne kaje se). Također, svećenik treba čuti grijehe kako bi mogao prikladno odrediti pokoru, koja je zadovoljština božanskoj pravdi, ali i prikladan lijek upravo onoj duhovnoj bolesti koju se ispovijedilo.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh