Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Kumovanje mješovitoj ženidbi

Hvaljen Isus i Marija!
Sljedeće godine trebala bi biti kuma prijateljici koja je rimokatoličke vjeroispovijesti, a želi se udati za mladića koji je pravoslavac. Tek sam nedavno saznala da prelazak u pravoslavnu vjeru, iz naše rimokatoličke, predstavlja čin raskola. Voljela bih razgovarati s prijateljicom o tome, i ako još to nije znala, ukazati joj na problem. Ali ako ona i dalje ostane pri svome i unatoč svemu odluči prijeći na vjeru svoga dečka, zanima me činim li i ja grijeh, pošto ću kao kuma svjedočiti sklapanju braka? Unaprijed hvala!


Uvijeke!

Sama udaja za pravoslavca, pa i po pravoslavnom obredu, još ne znači raskol – Katolička Crkva daje, pod određenim uvjetima, dozvolu za sklapanje mješovite ženidbe.

No, ukoliko tvoja prijateljica prijeđe na pravoslavnu vjeru (zbog čega bi, po pravilma Pravoslavne Crkve, trebala i ponovno primiti sakramente kršćanske inicijacije), to bi uistinu bio čin raskola.

Međutim, može se razumjeti i njena pozicija: ako ne prijeđe na pravoslavlje, a ni suprug ne želi prijeći na katoličanstvo, ne mogu zajedno prakticirati vjeru. Također, muževa je zadnja glede odlučivanja o krštenju djece. Ako bi pak i muž i djeca bili praktični pravoslavci, ta bi podijeljenost obitelji mogla biti vrlo bolna, a njihov zajednički vjerski život praktički nemoguć. Pitanje je koliko bi ona mogla prakticirati i katoličku vjeru (pogotovo ako budu živjeli u mjestu bez katoličke crkve).

Pravoslavna Crkva ima valjane sakramente i apostolsku vjeru. Samo Sveto pismo kaže «Zaboravi svoj narod i dom oca svog; zaželi li kralj ljepotu tvoju, smjerno se pokloni njemu, jer je on gospodar tvoj» (Ps 45). S druge strane, svakako bi trebalo sačuvati katoličku vjeru, koja čuva zajedništvo s Petrovim nasljednikom...

Upravo zbog svih tih komplikacija, najbolje bi bilo da svatko (osobito onaj kome je stalo do vjere) nađe supružnika u svojoj vjeri. Ipak, život ponekad i nije tako jednostavan.   

Samo svjedočenje na vjenčanju («kum» je zapravo svjedok) znači službeno potvrditi da se to vjenčanje dogodilo i ništa više. Stoga su uvjeti za svjedoke pri vjenčanju isti kao za svjedočenje općenito. U tom smislu Katolička Crkva nema ništa protiv da njeni vjernici svjedoče vjenčanjima sestrinskih Crkava, budući da time ne preuzimaju nekakvu duhovnu službu u tim Crkvama (kao što je to slučaj kod kumovanja na krštenju i krizmi).

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh