Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Odrješenje grijeha

Da li vam svećenik mora u ispovijedi reći da vam mora uskratiti odrješenje zbog
nekog težeg grijeha? Da li me svećenik smije odriješiti dok molim kajanje? To vas pitam jer sam se jučer ispovijedio, ali nisam poslije čina kajanja primjetio da me svećenik odriješio. Možda me odriješio dok sam izgovarao čin kajanja pa nisam bio siguran.


Poštovani!

Ne postoji niti jedan grijeh, ma kako težak bio, kojega svećenik ne bi mogao u ime Isusa Krista, i snagom njegovih zasluga i pobjede nad grijehom, odriješiti. Uskraćivanje odrješenja, međutim, odnosi se na one situacije kada osoba živi u grešnom stanju kojega se ne želi odreći, što zapravo znači da se niti ne kaje. Primjer toga je život u izvanbračnoj spolnoj vezi. Ako svećenik odluči uskratiti odrješenje, on će to svakako pokorniku i reći.

Poneki svećenici ne čekaju dok pokornik izmoli kajanje, već paralelno s molitvom kajanja mole molitvu odrješenja. Međutim, i u takvim slučajevima redovito se glasno izgovori posljednji, bitni dio koji glasi «I ja te odrješujem od grijeha tvojih u Ime Oca i Sina i Duha Svetoga». Ukoliko ne želiš «propustiti» svećenikovo izgovaranje ove molitve, preporučam ti da ti kajanje ne bude predugo.

Naravno, to što nisi čuo da svećenik izgovara odrješenje, nipošto ne znači da te nije odrješio ili da ti ispovijed nije valjana. Ukoliko ipak i drugi put ostaneš u nekoj sumnji oko odrješenja, slobodno pitaj svećenika.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh