Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Imovina redovnika i beskućnici

Hvaljen Isus i Marija. Što bi ste vi rekli na činjenicu da dvadesetak časnih sestara karmelićanki živi u ogromnom dvorcu koji je vjerojatno u dvije trećine neiskorišten a vani toliko beskućnika?
Da li je grijeh ako ljudi to osuđuju govoreći da bi Crkva prva trebala otvoriti svoja vrata za beskućnike, gladne i napuštene? HvalaUvijeke!

S jedne strane, valja imati povjerenja u to da je tih dvadesetak karmelićanki uronjeno u molitvu i da su zasigurno i one u tom molitvenom duhu o tome razmišljale. Pa ako su zaključile da je za sada najbolje da taj prostor bude neiskorišten, valjda imaju za to nekih razloga. Možda će ubrzo njihov red opet procvasti, pa će im taj prostor zatrebati? Možda bi svjetovna namjena tog prostora onemogućila normalan tijek njihovoga redovničkoga života? Možda one upravo sada već prenamjenjuju taj prostor? Možda taj prostor nije prikladan za ono što bi eventualno bilo primjereno tamo smjestiti? Uvijek kada izvana prosuđujemo neke stvarnosti, moramo biti svjesni da možda ne znamo dobar dio činjenica koje bitno određuju situaciju. Stoga je i razboritije kloniti se takvih (pr)osuđivanja kad god nas se stvar izravno ne tiče ili nas Bog ne poziva da se umiješamo u tu situaciju.

S druge strane, vjernik, prema svom položaju i znanju, sudjeluje u brizi za opće dobro i ima pravo, a ponekad i dužnost, da svoje primjedbe očituje mjerodavnima. Pa ako u svojoj savjesti smatraš da bi to bilo ispravno, napiši pismo karmelićankama i podijeli s njima svoju zabrinutost.

Što se tvog drugog pitanja tiče, opet se radi o pitanju: o čemu smo pozvani suditi, osobito u svjetlu Isusove riječi: «Ne sudite i nećete biti suđeni» (Lk 6,37). Budući da se tu radi također o odnosu prema majci Crkvi, te duhovnim ocima i majkama u vjeri, iz poštovanja koje dugujemo prema četvrtoj Božjoj zapovijedi osobito bi se u tom odnosu trebali ustezati od bilo kakvog suđenja i osuđivanja. «Ne dirajte u moje pomazanike» (Ps 105,15).

No, ako se radi o nečemu što se osnovano smatra pogrešnim i osoba se smatra pozvanom intervenirati, može to učiniti, ali na način i po redu koji su opisani u Mt 18. Dakle, bez ogovaranja i klevetanja. Također, bez osuđivanja u smislu prosuđivanja tuđih srdaca, motiva i unutarnje krivnje, jer to je znano samo Bogu.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh