Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Svećenik koji ima dijete

Hvaljen Isus i Marija! U mojoj biskupiji postoji svećenik koji ima dijete. Kao vjernika, zanima me, ima li taj svećenik i dalje ovlast služiti mise, brinuti se za župu? Postoji li neki crkveni zakon koji mu može zabraniti njegovo svećeništvo? Hvala


Uvijeke!

Pretpostavljam da se ne radi o muškarcu koji je ostao udovac s djecom pa nakon toga zaređen, već o svećeniku koji je prekršio celibat i postao otac. Mjerodavni kanon Zakonika kanonskog prava za tu situaciju je slijedeći:

Kan. 1395 - § 1. Klerik priležnik, osim slučaja o kojem je riječ u kan. 1394, i klerik koji ustraje u drugom izvanjskom grijehu protiv šeste Božje zapovijedi uz sablazan, neka se kazni obustavom, kojoj se, ako ustraje u kažnjivom djelu nakon opomene, mogu postupno dodati druge kazne, sve do otpuštanja iz kleričkog staleža.
§ 2. Klerik koji drukčije pogriješi protiv šeste Božje zapovijedi, ako je naime kažnjivo djelo počinjeno silom ili prijetnjama ili javno ili s osobom mlađom od 16 godina, neka se kazni pravednim kaznama, pa i otpuštanjem iz kleričkog staleža, ako slučaj to traži.

Tumačenje i primjena ovog kanona nisu sasvim ujednačeni. S jedne strane, može se tvrditi da je svećenik mogao zgriješiti i pokajati se, i da takav ne ustraje u grijehu, pa niti tako teška i doživotna kazna (otpust iz kleričkog staleža) nije primjerena. S druge strane, stoji argument da bi svako dijete trebalo odrastati s ocem, što je u ovom slučaju opet sablazan vjernicima, pa bi stoga takav svećenik trebao napustiti službu. Za rješavanje ovih slučajeva mjerodavni su biskupi, pa o njima zapravo ovisi krajnji ishod. Neki oblik kazne i pokore je u svakom slučaju na mjestu.

Koliko mi je poznato, papa Franjo smatra da bi svećenik koji je postao otac u svakom slučaju trebao napustiti službu.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh