Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Bogumili

Poštovani don Damire,
povremeno u Zagrebu imaju svoj štand Novi bogumili sa svom literaturom svog proroka blaženog Ioana. Osim kršćanske literature volim čitati i literaturu nekih drugih vjerskih zajednica, tim više što znam da su u prošlim stoljećima djelovali i u Bosni.Kupila sam i neke njihove knjižice, te pogledala njihove linkove na youTubu.
Kroz Blaženog Ioana navodno djeluje Majka Božja, a čovjek djeluje zaista sveto i iskreno. No za njihove teorije o porijeklu Djevice Marije kao Čiste Djeve iz doba Hiperboreje u kojoj su sva bića bila u čistoj djevičanskoj čistoći, a koja se utjelovila kako bi bila Majka Kristova ne znam što da mislim, tim više što i Katolička Crkva govori da je bila bezgrješna, a ne samo da je bezgrješno začela po Duhu Svetom. Da li bogumili možda ipak još nešto više znaju iz svojih izvora, a što ne piše u Svetom Pismu. Za Jahvu pišu da je Bog prilagodbe ovome svijetu u koji je čovjek pao. Molim Vaše mišljenje o tome, jer ja Svetom Pismu vjerujem, ali neke činjenice možda u njemu nisu iskazane, a zna se da Katolička Crkva osim što slijedi Bibliju, slijedi i tradiciju. Unaprijed hvala na odgovoru
.


Hvaljen Isus i Marija!

Katolička Crkva priznaje sve ono što se u drugim religijama nalazi, a dobro je i istinito. Još od prvih stoljeća ti se vrijedni elementi smatraju sjemenom Božje Riječi i pripravom za Evanđelje, odnosno puninu Objave koja nam je dana po Isusu Kristu.

Ponekad se, također, iza različitih i naizgled suprotstavljenih formi i izričaja mogu nalaziti zapravo kompatibilne ideje. Stoga Crkva ustraje na ekumenskom i međureligijskom dijalogu, kako bi se uklonila nerazumijevanja i jačalo bratstvo na temeljima onoga što nam je zajedničko s drugima.
 
Međutim, istovremeno valja biti intelektualno pošten i ne pokušavati na silu pomiriti proturječnosti u odnosu između kršćanske vjere i drugih religija, kao što je, primjerice, bogumilska ili katarska.

Tako se na samoj web stranici bogumila može lako pronaći niz postavki koje su u odnosu na istinu Evanđelje proturječne,  time i pogrešne i stoga neprihvatljive. Evo nekoliko primjera:
 
- “Rim i Bizant, koje je svjetsko farizejstvo s njegovom inkvizicijom i blasfemijom protiv Krista, klevetom na Duha svijetloga”

Ovdje se iznosi sud o Katoličkoj i Pravoslavnoj Crkvi pod imenom Rima i Bizanta. Već je iz ove rečenice jasno što sami bogumili smatraju o kompatibilnosti njihova učenja s kršćanstvom.

- “Budući rođen na nebesima od posljednje kaplje ljubavi Svevišnjega, bogočovjeka pri utjelovljenju na Zemlji zadržava knez ovoga svijeta. U bibliji se on zove „Jahve“, „Elohim“.”

Navedeni tekst Boga, koji se u Svetome pismu naziva “Jahve” i “Elohim”, smatra “knezom ovoga svijeta”, što je termin kojim se označava đavla. Dakle, naš Bog je za bogumile đavao.  

- “Pod izlikom zaštite od zla i iskušenja u materijalnom svijetu, knez ovoga svijeta predlaže bogočovjeku da primi od njega adaptacijsko preoblikovanje². Ne sluteći obmanu, duša daje dobrovoljnu suglasnost i Jahve oduzima neporočne sastave utiskujući svoje poročne.”

Drugim riječima, Jahve je taj koji, po bogumilskoj vjeri, obmanjuje dušu navodeći je na utjelovljenje i čini ju poročnom. U pozadini ove tvrdnje stoji uvjerenje da je materijalni svijet nešto zlo, iz čega se čista duša treba izbaviti. Nasuprot tome, kršćanski je nauk da je svo stvorenje, pa tako i njegov materijalni element nešto dobro. Također, Bog nije taj koji obmanjuje, već je to đavao, a poročnim nas čine vlastiti grijesi.

- “Svjetske crkve i pape djelo su ruku sotone”

Kako ovo pomiriti s Vjerovanjem: “…i u jednu, svetu, katoličku i apostolsku Crkvu”? Kako posvemašnje odbacivanje papinstva pomiriti s evanđeoskim tekstovima kao što su Mt 16, 13-19; Iv 21, 15-17; Lk 22,31-32?

- “istočni grijeh (je) nešto imaginarno”

Nijekanje istočnoga grijeha u sebi sadrži brojne implikacije, među kojima su važnije: 1) odbacivanje Svetoga pisma i kršćanske Predaje 2) nijekanje krštenja, kojim se istočni grijeh briše   

- “I kakav je to uopće Bog koji bi trebao biti dobar i ljubeći otac, kad on i sudi i kažnjava. I što će mi uopće takav Bog?”

Nasuprot ovome, Novi Zavjet nas uči da je dio Božje ljubavi i dobrote također i njegova pravednost, kojom će uzvratiti “svakome po djelima njegovim” (Otk 22,12).

Nadam se da su ti iz navedenoga postale jasnije drastične i nespojive razlike između kršćanstva i bogumilstva, iz kojih slijedi nemogućnost da njihovim teorijama nadopunjaš svoju vjeru.

Kao što i sam kažeš, Crkva osim Svetoga Pisma ima i bogatu riznicu Predaje, i upravo u toj riznici možeš pronaći dragocjena znanja i iskustva kojima ćeš nadograditi svoju duhovnost. Preporučam ti stoga čitanje Katekizma, dokumenata Crkve, crkvenih otaca, životopisa svetaca, ostalog duhovnog štiva, sudjelovanje u liturgiji, duhovne vježbe i seminare, redovitu molitvu razmatranja i pobožnosti, duhovno vodstvo, molitvene zajednice, hodočašća, post… Sve će ti to pomoći da se duhovno, ali i intelektualno i moralno izgradiš i postigneš zrelost vjere.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh