Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Egzorcizam laika

Poštovani,
mene zanima da li je dopušteno ići na molitve otklinjanja (egzorcizma) kod laika? Znam da egzorcizam mogu moliti samo svećenici, ali ti ljudi imaju argumente koji su mene bili sasvim zbunili i nisam znala što da im odgovorim. Srdačan pozdrav


Hvaljen Isus i Marija!

Molitva oslobođenja, kako pokazuju izvori iz prvih stoljeća Crkve, nije bila vezana za određenu službu, već se smatrala vlastitom svim kršćanima, prema Evanđelju po Marku u kojem stoji da će «oni koji povjeruju» između ostaloga «zloduhe izgoniti». Stoga tvrditi da kršćanin snagom svojega krštenja i krizme načelno ne može moliti takvu molitvu ide protiv samoga Svetog pisma, što je bitka u kojoj se može samo izgubiti.

Bilo je svetaca koji su, tijekom povijesti Crkve, učinkovito oslobađali od demona, pa i ako nisu bili egzorcisti ni svećenici, kao što je to slučaj sv. Katarine Sijenske. Dakle, vjera, odnosno svetost, jest prvi i najjači izvor djelotvornosti molitve.

No, valja znati da je, ukoiko je sve drugo jednako, (privatna) molitva svećenika djelotvornija od molitve laika, a molitva egzorcista djelotvornija od one drugog svećenika. Tome onda načelno odgovaraju i stupnjevi demonskog utjecaja, odnosno težine smetnji. Što je ozbiljnije demonsko djelovanje, potrebno je i jače oružje protiv njega.
 
Drugo je pitanje kanonskopravnih ograničenja od strane mjerodavne crkvene vlasti. Danas je egzorcizam u latinskoj Crkvi (svečani, liturgijski egzorcizam kao javna molitva Crkve) pridržan biskupima i svećenicima koje on ovlasti, ali za druge molitve otklinjanja nema takvih ograničenja. To ne znači da je svakome preporučljivo moliti takve molitve. Tu se radi o Božjem pozivu, o stupnju duhovnog života, o savjesti pojedinca. Također, radi se o duhovnom boju gdje vjernik, po mogućnosti uz savjet duhovnika, treba razborito procijeniti svoje snage, kako nas uči samo evanđelje (usp. Lk 14,31-32).

Također i osoba koja traži pomoć treba razborito, prema navedenim kriterijima i osobnom nadahnuću u molitvi, procijeniti kome će se obratiti.
 
Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh