Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Informaterapija

Dragi don Damire,
Prijateljica ima problema s jetrom i gusteračom te joj doktori u bolnici nikako ne mogu pomoći. Često trpi bolove i ne bi smjela ništa jesti. Od poznanika je čula za informaterapiju te otišla na tretman. Tamo ju je voditelj centra snimio s jednim računalom tj. putem nekog "štapa" koji je povezan s računalom joj je prolazio kroz dlanove i stopala i na ekranu su se pojavljivale informacije koji organi joj ne funkcioniraju dobro. Nakon pregleda, na neku bakrenu ploču, koja je isto povezana s računalom, istopio je nekoliko kapljica voska koje joj je dao nakon što su se stvrdnule. Kako kaže taj voditelj, informacije koje je računalo zaprimilo je poslalo putem tih bakrenih ploča na vosak i na taj način će te tabletice od voska njoj pomoći da ozdravi. Te tabletice mora piti 20 dana i nakon toga doći na pregled da se vidi pomak. Ujedno joj je našao i neke stvari koje doktori nisu (npr. trakavica). Prvi put čujem za tako nešto, znam da alternativna medicina nije nešto što Crkva odobrava no ovo me malo zbunjuje. Zanima me Vaš savjet oko te informaterapije.
Unaprijed hvala, pozdrav
.


Poštovana!

Alternativna medicina stalno umnaža svoje poddiscipline, škole i tretmane, tako da ih je praktički nemoguće sve pratiti. Tako je i s informaterapijom, prilično mladom terapijskom metodom o kojoj ima vrlo dostupnih informacija, od kojih su opet gotovo sve vrlo općenite. Nisam nigdje uspio naći na hrvatskom ili engleskom jeziku znanstveno objašnjen princip rada, a još manje dokaze o djelotvornosti, što bi bili elementarni kriteriji da se spomenuta terapija prizna kao medicinski valjana. U tom smislu, čini se da je informaterapija trenutno «na rubu znanosti», čak je bila i temom televizijske emisije pod tim nazivom.   

Ono što informaterapiju, čini se, gura i preko spomenutog ruba znanosti jest uključivanje koncepta čakri, zatim utjecaj joge, općenito istočnjačke filozofije (koja je izrazito religijske naravi) i pripadajućih iscjeliteljskih tehnika, kao što je to slučaj kod ovog terapeuta na čiju si me stranicu uputila:

http://www.thaiyogahr.com/oterapeutu.html
http://www.kulturazivljenja.com/
http://www.informaterapija.com/informadijagnostika.html

Dakako, takvi su utjecaji za kršćanina nepoželjni i štetni.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh