Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Anestezija tijekom poroda

Kakav je stav crkve o epiduralnoj anesteziji pri porodu? Željela bih roditi prirodnim putem no ne znam je li ta metoda izvan tog okvira.


Poštovana,

papa Pio XII. daje nam odgovor na tvoje pitanje:

“…prisjetimo se nagovora, kojega smo izgovorili 8. siječnja 1956. u vezi s novim metodama rađanja bez boli. Tada je bilo upitano, je li s obzirom na svetopisamski tekst “u mukama djecu ćeš rađati” (Post 3,16) majka obvezna prihvatiti sva trpljenja i odbiti analgetike, umjetne ili prirodne. Odgovorili smo da ne postoji takva obveza. Čovjek zadržava, pa i nakon pada, pravo da gospodari silama prirode i koristi ih za službu sebi, tako da može upotrijebiti sva sredstva koja mu ona nudi da bi izbjegao ili uklonio fizičku bol. No, dodali smo da, za kršćanina, ona ne predstavlja čisto negativnu činjenicu, već se naprotiv povezuje s vjerskim vrijednostima i visokim moralom, i stoga ju se može željeti i tražiti, čak i kada za to ne postoji nikakva moralna obveza u konkretnom slučaju” (Allocution To Doctors On The Moral Problems Of Analgesia, 24.2., 1957).
 
Iz Svetog pisma znamo da su Isusu na križu nudili «namirisana vina» (tadašnji analgetik), «ali on ne uze» (Mk 15,23) da bi svoje trpljenje prikazao za naše spasenje. Tko želi Krista u tome nasljedovati i u svome tijelu nadopuniti što nedostaje mukama Kristovim za Tijelo Kristovo, za Crkvu (usp. Kol 1,24), čini, dakle, herojsko djelo.

No, u kršćanskom je životu ključno biti ponizan, to jest realan, a realnost je takva da danas i nema baš mnogo onih koji su na tom stupnju duhovnosti da bi ih Gospodin pozivao na ovakav herojski čin. Ako si ti ipak jedna od takvih, Bogu hvala. Ako nisi, prihvati ponizno ono što odgovara tvojim snagama, također hvaleći Gospodina jer je «naše boli na sebe uzeo» (Iz 53,4).

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh