Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Smiju li laici dijeliti sakramente?

Hvaljen Isus i Marija,
imam pitanje vezano uz dodjeljivanje sakramenata koje laici smiju obaviti u iznimnim situacijama. Naime, koliko znam u slučajevima smrtne opasnosti bilo tko može krstiti nekrštenu osobu. Je li to
točno? Također, zanima me smije li laik u izvanrednoj situaciji ako (i samo ako) nema svećenika u blizini otpustiti grijehe čovjeku u smrtnoj opasnosti, naravno ako se on iskreno kaje za njih? Zahvaljujem, Ante


Dragi Ante,

zbog nužnosti krštenja za spasenje (usp. Mk 16,16; Iv 3,5) ustanovio je Gospodin sakrament krsta tako da ga u izvanrednim okolnostima, odnosno krajnjoj nuždi, može podijeliti bilo tko, pa i nekrštena osoba.  

Od «laičkih» sakramenata tu je još samo ženidba, budući da privola koju zaručnici izražavaju predstavlja uvijek uvjet valjanosti braka. S druge strane, sudjelovanje svećenika nije apsolutno nužni uvjet (zato su brakovi protestanata valjani, a inače ne bi bili, jer kod njih nema svećenika). Dakako, redovito se kanonskim pravom za valjanost braka krštenog katolika traži i propisana forma (što opet ne uključuje nužno svećenika, jer ženidbeni blagoslov može dati i đakon, a u vrlo izvanrednim situacijama, po ovlaštenju biskupa, čak i laik).

Sakramentalno odrješenje grijeha pridržano je pak svećenicima, budući da je za njega potrebna vlast svetoga reda, odnosno vlast ključeva, koja je dana samo njima.

Međutim, savršeno pokajanje, povezano sa željom da se pristupi ispovijedi ako i čim to bude moguće, postiže oproštenje čak i teških grijeha (usp. Katekizam 1452).

Dakako da smo uvijek pozvani moliti za umiruće, da im Gospodin udijeli milost takvog pokajanja i privede ih k svjetlu svoga lica.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh