Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Mjesto zadobivanja potpunog oprosta

Zašto se samo u pojedinim crkvama u ovoj godini milosrđa može dobiti potpuni oprost? U čemu se te crkve razlikuju od ostalih? Razumijem da su to važna svetišta ali zašto se ne bi uz iste uvjete
mogao dobiti potpuni oprost i u ostalim crkvama?


Poštovani,

čini mi se da gledaš na tu stvar iz potpuno krive perspektive.
Potpuni oprost nije neko pravo, nego čin milosrđa, izraz nezaslužene Božje ljubavi prema nama.
U tom smislu, da se potpuni oprost nudi i samo u Rimu ili na svega nekoliko mjesta u Europi, bila bi to velika stvar.

Međutim, Gospodin nam preko pape Franje toliko izlazi ususret da su u svakoj katedrali, u svakoj biskupiji svijeta otvorena vrata milosrđa i da potpuni oprost tako uistinu može postići svaki čovjek dobre volje. Naime, i nije baš neki ekstra pokornički pothvat hodočastiti do središta biskupije, da bi se tako izrazila spremnost na suradnju s Božjom milošću.

No, da bi se naglasilo kako nam milosrdni Otac ide ususret, papa je odredio da potpuni oprost ne bude ograničen čak niti samo na katedrale, već je omogućio biskupima da tu povlasticu (povlasticu!) prošire i na nekoliko drugih, značajnijih crkava u svakoj biskupiji.

Dodajmo svemu tome da stariji, nemoćni i zatvorenici također mogu postići oprost, ne napuštajući mjesto boravka.

I ako nakon svega toga nama to još nije dovoljno, nego u svojoj komociji i nedostatku svijesti o težini svojih grijeha i veličini dara oprosta nezadovoljno mrmljamo, onda se stvarno trebamo zapitati u čemu je naš problem.

Neka ti Gospodin otvori oči srca da upoznaš «koje li nade u pozivu njegovu» (Ef 1,18), pozivu kojemu treba ponizno i radosno ići ususret.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh