Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Boca „Flaška“

Poštovani don Damire,
možete li mi išta reći o boci zvanoj Flaška, u kojoj se tehnička voda iz cijevi mijenja donekle u prirodnu izvorsku vodu. Zanima me da li ta boca, odnosno simbol na njoj, možda ima veze s nekim drugim ispraznim i magijskim vjerovanjima? Inače, boca postoji u raznim uzorcima prevlake u boji na kojima su simboli. (http://www.flaska.eu/info-news-amp-faq/news/flaska-attraction-symbols). Naši fizičari ruše tu tvrdnju da ta boca može mijenjati strukturu vode. Zanima me da li je grijeh što smo ikad konzumirali vodu iz te boce te što preporučate što da učinim s tom bocom? Hvala!


Poštovani,

Na stranici www.flaska.eu jasno je navedeno da ova boca na sebi ima mandalu. Kada na wikipediji potražimo definiciju mandale, tamo lijepo piše da se radi o «duhovnom i obrednom simbolu indijskih religija».

Prema tome, jasno je da se radi o izlaganju vode duhovnom utjecaju. Za kršćane ispravni duhovni utjecaj može biti jedino blagoslov boce ili vode ili upotreba kršćanskih simbola, kao što je primjerice simbol s medalje svetog Benedikta. Uostalom, ionako molimo blagoslov uoči svakog obroka, zar ne?

Korištenje obrednih simbola drugih religija predstavlja pak prekršaj prve Božje zapovijedi – mandale pripadaju drugim religijama i drugim bogovima. Zatim, da je Gospodin želio da koristimo mandale, to bi nam i objavio po svome sinu Isusu Kristu, u kome je punina istine, te bi to mogli pratiti i u životima svetih. Međutim, takvo što nećemo naći niti u Svetom pismu niti u životopisima svetaca.  

Svakako preporučam da isključite tu bocu iz uporabe, više koristite sredstva posvećenja iz riznice Crkve, a svoje grijehe ispovijedite prema savjesti.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh