Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Petting

Dečko i ja smo se par put okušali u pettingu, fizički je ugodno ali psihički osjećam da to nije u redu.. Trudim se ostati čista do braka, međutim kako vrijeme prolazi sve teže mi je to. Da li je petting grijeh?


Često nam je malo osnovne logike zapravo dovoljno da ispravno zaključimo što je dobro, a što nije. U tvom konkretnom slučaju treba poći od pitanja: što je petting? To je svojevrsna predigra koja neposredno uvodi u spolni čin. S druge strane, vi želite sačuvati čistoću ne spavajući zajedno prije braka. Iz toga slijedi da nema smisla činiti neposredan uvod u nešto što, kao, želite izbjeći. Činiti tako nešto bilo bi u najmanju ruku nerazborito i neiskreno.

Uostalom, onaj tko ne želi skočiti s ruba litice neće se ni primicati tome rubu. Tako se i onaj tko ne želi sagriješiti treba čuvati grešne prilike, odnosno situacije u kojoj se stvara velika vjerojatnost da će sagriješiti. A petting izvan braka je najbolji put za sagriješiti – ako i ne završi u spolnom činu, završit će vjerojatno u nekakvoj masturbaciji, što je također teški grijeh koji će raniti vaša srca, vaš međusobni odnos i odnos s Gospodinom. Čak i u «najboljoj» situaciji u kojoj bi «stali na vrijeme» vaša bi tijela ostala frustrirana, a ustupak koji ste učinili požudi učinio bi je u budućnosti još jačom.

Prema tome, pravi put za čuvanje čistoće nije popuštanje požudi i traženje kompromisa s njom, već molitva i osobito post, koliko ste u mogućnosti. Kršćanska tradicija osobito preporučuje srijedu, petak i eventualno subotu kao posne dane. Čak i ako ne možete postiti u pravom smislu riječi, već će i nemrs blagotvorno djelovati na slabljenje strasti i jačanje kontrole duha nad njima.

Na tom putu pratiti ću vas i ja svojom molitvom.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh