Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Druge vjere, teologija tijela

U zadnje vrijeme sam naišao na dva pitanja na koja bih jako volio dobiti odgovor, a mislim da ste Vi baš prava osoba za pitati :)

1. Kako katolička Crkva tumači druge vjere i kakav bi trebao biti naš odnos prema drugim vjerama (i ljudima koji u njih vjeruju)?

2. Hipotetski, momak i djevojka su zajedno (poštuju Božje zapovijedi, i osim toga se stvarno jako vole) no problem je u tome što:
(varijanta A): Jedno od njih je katolik, a drugo ateist
(varijanta B): Jedno od njih je katolik, a drugo neke druge vjere

I što sad (kako će se oni sada vjenčati)?

Znam da bi većina ljudi odgovorila da bi najbolje bilo da nisu zajedno, ali svi smo mi djeca Božja (i katolici i ateisti i oni drugih vjera), jedan je Bog (Izakov i Jakovljev :)), i svi koji budu dobri će ići u raj :), a ovih dvoje mladih se stvarno jako voli i žele biti zajedno.

Isto tako u pogledu nas mladih često se dogode ovakvi slučajevi (varijanta A ili B, ova A je malo jednostavnija :)) pa mislim da bi nama mladima puno koristilo kada biste Vi probali ući u ovu problematiku i od srca odgovoriti na ovo pitanje.

Inače svaka čast na vjeronauku, vidi se da je sve što tamo govorite od srca i stvarno nam puno koristi.

Bog Vas blagoslovio


Poštovani,

Glede vašeg prvog pitanja naglasio bih da Katolička Crkva smatra da je Isus Krist jedini Spasitelj i Put, Istina i Život. Jednako tako, vjerujemo da je Isus Krist ustanovio Crkvu i da ona ima puninu istine. Glede drugih vjera već i rana kršćanska tradicija je napominjala da i oni imaju „tragove istine“. Sjetimo se da su Pavao i prvi navjestitelji Evanđelja svoje poruke često temeljili na tome da je Isus Krist u potpunosti ispunio tu nadu i istinu koju su oni u tragovima imali u svojim tradicijama. U dokumentima Drugog vatikanskog koncila Crkva ponovno izražava uvjerenje da je Isus Krist jedini spasitelj. Svi oni koji bez svoje krivnje nisu čuli za Isusovu poruku, a žive po svojoj savjesti koja je glas Božji u nama, mogu postići spasenje, ali Crkva vjeruje i dalje da je Krist jedini posrednik i spasitelj.

Glede drugog pitanja… Često dobivam ovo pitanje te ću Vam nastojati dati idealan odgovor, a ideale treba ostvariti u svakodnevnom životu. Općenito, brak može funkcionirati između vjernice i nevjernika, jer ljubav sve pokriva. Naša crkva čak predviđa za takve slučajeve poseban obred. S druge strane, ulazeći u mješoviti brak, treba biti oprezan! Dobro se morate dogovoriti oko stvari kao što su odgoj djece u vjeri i sličnih vrednota. Često se događa da zaljubljeni parovi slijepo uđu u brak i koplja se lome oko vjerskih pitanja te tada nastaju veliki problemi. Također bih ti savjetovao da Ti živiš svoju vjeru i da svjedočiš koliko možeš. Također, moli se za njega i njezino obraćenje jer Isus Krist je Put, Istina i Život!. Na kraju, usudim se reći, ako je tvoja vjera i crkva tebi nešto toliko bitno, mislim da bi ona trebala zbog tebe  poštivati i čak zavoliti tvoju vjeru i Crkvu jer je to dio tebe. Na primjer, moj brat nikad ne bi išao na operu, a pošto njegova žena voli operu on ide, a to se zove ljubav, jer ljubav ne traži svoje, i to se zove umiranje sebi. Pitanje koje sebi moraš postaviti jest – hoće li Tebi biti bitno u braku da se tvoja žena s tobom pomoli i da svjedoči vjeru budućoj djeci. Dakle, smatram da može uspjeti takav brak, ali morate se dobro dogovoriti. Želim Vam sretnu ljubav!

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh