Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Napuštanje Crkve zbog poreza

Poštovani,
Moje pitanje je vezanu uz slučaj Crkve u Njemačkoj i crkvenog poreza. Radi se o problematici istupanja iz Katoličke crkve zbog poreza. Konkretno, zanima me da li došlo do formiranja službenog stava Crkve povodom ovoga pitanja, te da li je moguće istupiti nominalno iz Crkve u Njemačkoj i ostati punopravni član Katoličke crkve?


Poštovani!

Prema izvorima koje sam konzultirao, u Njemačkoj je ostao na snazi sustav po kojem onaj, tko se deklarira vjernikom određene vjerske zajednice, time postaje obveznikom vjerskog poreza, kao i svih ostalih obveza, ali i prava koja su s time povezana. U suprotnom slučaju, kada se osoba više ne deklarira vjernikom, ona gubi vjernička prava i obveze.

Taj je sustav prošlog mjeseca kritizirao nadbiskup Ganswein, prefekt papinskoga doma i tajnik dvojice papa, Benedikta XVI. i Franje. Ustvrdio je da nije u redu da se toleriraju bilo kakva odstupanja od vjere, dok se s druge strane uskrata doprinosa Crkvi tako strogo kažnjava. Postavio je tom prilikom pitanje što to govori o prioritetima Crkve u Njemačkoj.

Činjenica je da je jedna od crkvenih zapovijedi doprinositi za njene potrebe. Ta je zapovijed u obliku desetine uvedena još u Starome Zavjetu, a teološki je vrlo jasno obrazložena, primjerice u Summi Theologiae sv. Tome Akvinskog. Ona zapravo izvire iz same naravi stvari: ako vjeruješ u apostolsku Crkvu, pripadaš joj i očekuješ od nje da vrši apostolat, osobito za tvoje potrebe, pa i u tvoje ime (jer si nositelj kraljevskog svećeništva i prema tome suodgovoran za taj apostolat), onda je jedino logično da tu Crkvu i taj apostolat i podržiš svojim sredstvima. Koliki će biti taj iznos i na koji će se način prikupljati, drugo je i drugotno pitanje. Sadašnji Zakonik kanonskog prava ne precizira te stvari, ali je Crkva u Njemačkoj očito bila (i jest) ovlaštena ovako urediti tu stvar.

Postoje različita razmišljanja o tome je li njemački sustav primjeren, a i opadajući broj (registriranih) katolika u toj zemlji govori o tome da tu ima problema. Što će biti u budućnosti – živi bili pa vidjeli!

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh