Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Liturgija Društva Sv. Pija X.

Poštovani,
obzirom da u Zagrebu nema latinske mise već duže vremena i nije izgledno da će uskoro početi, zanima me je li dopušteno ići na misu od SSPX (Society of Saint Pius X) i je li takva pričest/misa valjana? Hvala! IvanDragi Ivane!

Komisija «Ecclesia Dei» mjerodavna za ovo pitanje izdala je još 1995. odgovor u kojem stoji: «Mise koje slave jesu valjane, ali se smatra moralno nedopuštenim za vjernike da prisustvuju tim misama osima ako su fizički ili moralno spriječeni da sudjeluju u misi koju slavi katolički svećenik na dobru glasu (usp. Zakonik kanonskog prava, kan. 844.2). Činjenica da netko ne može prisustvovati slavlju takozvane «Tridentske» mise ne smatra se dostatnim motivom za pohađanje takvih misa».

Činjenica je da je papa Franjo povodom izvanrednog jubileja milosrđa odlučio dopustiti svećenicima SSPX-a da ispovijedaju valjano i dopušteno, ali je također činjenica da to dopuštenje nije protegnuto na ostale sakramente.  

Smisao nepohađanja svetih misa koje slavi SSPX jest u tome da se ne doprinosi kidanju crkvenog zajedništva, budući da SSPX nije u potpunom zajedništvu s Crkvom.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh