Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Mogu li laici blagosloviti vodu?

Možemo li mi laici blagoslivljati vodu, sol i ulje? Možemo li miješati sol i vodu? Još bi Vas molio molitve koje mi laici možemo koristiti kod blagoslivljanja vode i kod ulja i soli ako smijemo to raditi. Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru i neka Vas Bog blagoslovi i poživi. Ivica


Poštovani!

Katolička tradicija ne poznaje «laičko» blagoslivljanje vode, ulja i soli.

Zaređeni službenici Crkve, osobito svećenici, redovito blagoslivljaju određene predmete u okviru svoje službe, po obredima odobrenih liturgijskih knjiga. Suobličeni Kristu posebnim sakramentom, oni su dionici Kristove službe posvećivanja na način na koji to nisu vjernici laici.

Iznimno, po ovlaštenju (blagoslovu) biskupa, određene se laike može u slučaju potrebe angažirati za neke, točno određene (liturgijske) blagoslove (u koje ne spadaju ovi koje si naveo). U takvim slučajevima radi se po mogućnosti o laicima koji su postavljeni u određene liturgijske slube (akoliti, lektori), a trebaju se služiti posebnom formom, koja je predviđena u obredniku blagoslova.   

Već pripravljene blagoslovine laici mogu pobožno koristiti. Prema tome, načelno mogu i pomiješati blagoslovljenu vodu i sol. Međutim, to se već čini u obredu blagoslova vode na Bogojavljenje, pa ukoliko se koristi ta voda, nema potrebe za dodavanjem blagoslovljene soli.

Dakako da vjernici mogu također jedan drugome zaželjeti «Bog te blagoslovio!», staviti svojoj djeci križić na čelo, pomoliti se za prijatelja u potrebi koji to zatraži i slično, no u tim služajevima ne radi se o liturgijskim blagoslovima, odnosno o vršenju javnog bogoslužja Crkve.
 
Kod nas su redovito i obilno svećenici na raspolaganju za blagoslov ulja, soli i vode.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh