Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Objava Trojedinog Boga

Hvaljen Isus i Marija!
Malo sam razmišljala o objavi imena Jahve u Starom zavjetu i zanima me je li Isus govorio Mojsiju? Naime, Bog je duh, a Isus je Riječ Tijelom postala pa mi se čini logično da je druga božanska osoba
govorila Mojsiju. Istu bih logiku primijenila i na svaku drugu verbalnu komunikaciju s Bogom u Starom zavjetu. Zanima me još i na koji je način Isus bio prije negoli je utjelovljen. Hvala Vam na odgovoru, Ana


Uvijeke!

Draga Ana,

svo djelovanje Presvetog Trojstva «prema vani», dakle u odnosu prema stvorenju, zajedničko je svim trima božanskim osobama. U tom smislu Bog Otac ništa nije učinio u Starom Zavjetu bez svoga jedinorođenoga Sina i svoga Svetoga Duha.

Dvije nas stvari mogu pomalo zbuniti u razumijevanju te istine.

Prvo, to je redoslijed kojim su nam objavljene božanske osobe. Stari Zavjet pretežno govori o jednome Bogu, kojega Isus naziva svojim i našim Ocem. Sina Stari Zavjet tek naznačuje govoreći osobito o personificiranoj Božjoj Mudrosti, a otkriva nam se u osobi Isusa Krista, odnosno u Novom Zavjetu. Duh Božji u Starom se Zavjetu opisuje više kao sila Božja, u Novom Zavjetu postaje jasnija njegova božanska osobnost, a nju je Crkva «do kraja» shvatila pod vodstvom toga istoga Duha, koji nas «uvodi u svu istinu», kako kaže Ivanovo Evanđelje. U tom smislu, to što je neka božanska osoba kasnije objavljena, odnosno kasnije prepoznata kao takva, nipošto ne znači da prije toga ona nije bila prisutna i djelatna.

Drugo, što nas može zbuniti u shvaćanju jedinstva u djelovanju božanskih osoba, jest pripisivanje. Njime se označava neko božansko djelovanje kao ono koje na poseban način pripada određenoj božanskoj osobi. Tako će se npr. reći: «Otac Stvoritelj, Sin Otkupitelj, Duh Posvetitelj» ili će se reći «Božja moć, Kristova mudrost i ljubav Duha Svetoga». Međutim, treba razumjeti da takav način govora nipošto nije isključiv, kao da npr. Sin i Duh Sveti ne bi također bili Stvoritelji ili kao da ljubav ne pripada svim trima božanskim osobama.
 
Isus je, kao božanska osoba Sina, Riječi, postojao prije utjelovljenja na isti način kao i Otac i Duh Sveti; o tom načinu postojanja govori nam svetopisamski citat koji i sama navodiš: «Bog je duh». Dakako da je ime «Isus» dobio tek nakon utjelovljenja, ali radi se o istoj božanskoj osobi koja je postojala i prije nego je postala čovjekom kao suvječna Ocu i Duhu Svetom.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh