Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Stajati ili sjediti?

Hvaljen Isus i Marija!
Nakon prinosa darova u svetoj misi svećenik poziva vjernike: "Molite braćo..." treba li tada ustati ili ne? Od jednog svećenika sam čula da je to znak poštovanja i da treba ustati, te da je to jednako kao
"pomolimo se". Ja sam u uvjerenju da treba ustati. Različito postupanje me pomalo zbunjuje pa Vas molim da mi date odgovor. Branka


Draga Branka,

Opća uputa Rimskog misala u broju 43 određuje da vjernici stoje od poziva svećenika «Molite, braćo».

Čini mi se da ista uputa ističe na drugom mjestu kako jedinstvo tjelesnog stava i gesti vjernika očituje i osnažuje zajedništvo okupljenih vjernika. Ako se radi o različitim biskupijama i župama, rekao bih da jedinstveno držanje također pokazuje i jača jedinstvo Crkve.

S druge strane, jedinstvo u Crkvi ne mora nužno biti i uniformiranost – moguće je i jedinstvo u različitosti. U tom smislu Katolička Crkva obuhvaća čak vrlo različite obrede, od kojih su najveći rimski i bizantski. Nadalje, Crkva priznaje stare običaje određenih vjerničkih zajednica, pa i kada oni odudaraju od inače vrijedećeg pravila. Također, produljeno vrijeme sjedenja možda je u ponekoj župi i ustupak starijim župljanima kojima je teško stajati.

No, ukoliko se ne radi o nečemu bez čega se ne može i što se nije već uobičajilo, svakako ne bi trebalo uvoditi ovu praksu (sjedenja). Dakako da je tu odgovornost osobito na župnicima.

Ova praksa, također treba reći, narušava liturgijski red, jer inače uvijek tijekom molitve puk stoji.

No, tebi kao jednoj osobi ne preostaje drugo nego prilagoditi se zajednici, ako je ona inače jedinstvena u postupanju ili ako svećenik-predsjedatelj daje jasnu uputu. No, ako je to pitanje u nekoj župi otvoreno i imaš priliku riječju ili postupkom utjecati, slobodno se zauzmi za stajanje, jer je to i liturgijski i disciplinski ispravno. Dakako, to nipošto ne znači da starije i nemoćne osobe ne bi mogle i dalje sjediti, i to ne samo u ovom trenutku svete mise, nego kad god im je to potrebno.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh