Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Potpuni oprost

Poštovani don. Stojić,
zanima me što je to potpuni oprost od grijeha, odnosno nisu li nam naši grijesi oprošteni na uobičajenoj ispovjedi i što to znači posljedica grijeha? Vidim da se ova tema spominje povodom godine milosrđa. Također me zanima trebam li ja zato ispovjediti i neke svoje ranije grijehe od prije koji su bili teški, a koje sam već ispovjedila? Hvala Vam i svako dobro.


Poštovana,

potpuni oprost možda je ponajbolje prikazati jednom slikom:

Dijete razbije prozor loptom. Zatim se pokaje zbog nemarnosti, ispriča se vlasniku i on mu oprosti. Međutim, ostaje obveza popravljanja nanesene štete, što prema počinitelju djeluje kao neka vrsta kazne. Dijete, koje samo nije u stanju snositi tu posljedicu, obraća se roditeljima i starijoj braći i moli ih da oni nadoknade štetu u njegovo ime. Dakako, ono je pritom spremno i samo pomoći u tome, koliko može.

Slično je i s nama. Svojim grijesima ne navlačimo na sebe samo krivnju, nego i određenu kaznu. Krivnja se oprašta u ispovijedi, ali ostaje (barem) dio tih posljedica grijeha. Upravo radi otpuštanja vremenitih kazni koje su preostale nakon ispovijedi služe nam oprosti. Ti oprosti nisu ništa drugo nego primjena zasluga Gospodina Isusa Krista, Blažene Djevice Marije i svih svetih u našu korist.

Vremenite kazne za koje ne bi zadobili oprost, čekale bi nas u čistilištu.

O oprostima sam već nekoliko puta pisao, pa te upućujem na jedan od tih odgovora u kojima ćeš naći pojedinosti o toj temi:

http://studentski-pastoral.com/index.php/pitajteKapelana/237

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh