Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Sudjelovanje na protestanskim slavljima

Don Damire,
Da li je grijeh da ja kao katolkinja iz radoznalosti odem nekad na neko protestantsko bogoslužje? Npr. da uz svoju nedjeljnu misu odem i na bogoslužje? Hvala!


Poštovana,

u načelu to nije grijeh. Dapače, Direktorij o ekumenizmu potiče katolike da u liturgijskim slavljima koja se odvijaju u drugim Crkvama i crkvenim zajednicama sudjeluju u psalmima, odgovorima, hvalospjevima i zajedničkim radnjama.

Međutim, katolici se nipošto ne bi trebali «pričešćivati» na protestantskim službama, budući da ova braća u Kristu nemaju valjani sakrament Euharistije.

Također, nikako ne bih savjetovao posjećivanje protestantskog bogoslužja nekome tko ni svoju katoličku vjeru ne poznaje dostatno. U takvom slučaju odlazak na tu službu mogao bi biti izvor velikih zabuna, zabluda, sablazni, sumnji, relativizma, itd. Dakle, onome tko nije koliko-toliko izgrađen u vjeri to bi bilo nerazborito, a time i grešno. Ne može biti most koji spaja dvije obale onaj tko zapravo ne dotiče ni jednu ni drugu. Osoba koja je pak izgrađena u vjeri može ispravno protumačiti sadržaj kojemu je izložena, i, slijedeći svetog Pavla, sve provjeravati, a dobro zadržati (usp. 1 Sol 5,21).

Dakako, tu procjenu valja donijeti u osobnoj molitvi, po mogućnosti također uz savjet duhovnika koji te prati i poznaje.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh