Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Spasenje onih koji nisu upoznali Krista

Don Damire,
zanima me što je sa svim onima koji su živjeli prije Isusova rođenja, jednako tako i sa svim onima koji nikad nisu čuli za Krista, pa recimo i samo područje SAD-a, Kanade i brojnih drugih zemalja prije dolaska misionara... Bog ne dopušta da ni jedan život bude izgubljen, na kraju on mu je udahnuo dar života i siguran sam da ga ne bi ostavio, zar ne?


Poštovani,

Pretpostavljam da se tvoje pitanje odnosi na mogućnost spasenja tih ljudi.

S time u vezi Crkva uči da Bog daje svakome čovjeku priliku, na njemu znan način, da se sjedini s vazmenim otajstvom muke, smrti i uskrsnuća našega Gospodina Isusa Krista, te na taj način bude spašen. Nitko neće propasti, osim po svome odbacivanju Boga.

One koji su ne poznajući Krista, a slijedeći svoju savjest, zapravo već živjeli ili sada žive u skladu s njegovim primjerom i naukom, nazivamo «anonimnim kršćanima».

I sveti Pavao u svojoj poslanici Rimljanima govori o spasenju pogana:
«Uistinu, koji bez Zakona sagriješiše, bez Zakona će i propasti; i koji pod Zakonom sagriješiše, po Zakonu će biti suđeni. Ne, pred Bogom nisu pravedni slušatelji Zakona, nego – izvršitelji će Zakona biti opravdani. Ta kad se god pogani, koji nemaju Zakona, po naravi drže Zakona, i nemajući Zakona, oni su sami sebi Zakon: pokazuju da je ono što Zakon nalaže upisano u srcima njihovim. O tom svjedoči i njihova savjest, a i prosuđivanja kojima se među sobom optužuju ili brane. To će se očitovati na Dan u koji će, po mojem evanđelju, Bog po Isusu Kristu suditi ono što je skriveno u ljudima» (Rim 2,12-16).
Naš je Bog vjeran i pun ljubavi prema svakom svom stvorenju, a osobito prema ljudima na njegovu sliku stvorenima. Stoga on hoće «da se svi ljudi spase i dođu do spoznanja istine» (1 Tim 2,4). Jedino što može spriječiti ostvarenje tog njegova plana jest zloupotrijebljena ljudska sloboda, a nipošto okolnosti nečijeg rođenja ili života.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh