Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Što si dobio za pokoru?

Znam da ispovjedna tajna obvezuje i svećenika i osobu koja se ispovijeda, ali tako često čujem da netko kaže što je dobio za pokoru. Je li to dopušteno govoriti? Smije li se govoriti o nekim savjetima koje dobiješ na ispovijedi?


Hvaljen Isus i Marija!

Ispovjedna tajna ne obvezuje osobu koja se ispovijedala, već samo svećenika i treće osobe koje su nekako saznale za sadržaj ispovijedi (npr. prevoditelj). Svaki je čovjek vlasnik svojih tajni i može s njima činiti što želi. To, dakako, ne znači da pritom nije potrebno da pokornik bude razborit. Prema tome, razgovor iz ispovijedi otkriva se samo s dobrim razlogom, kao što je duhovna korist druge osobe.

Nažalost, ima slučajeva kada se prepričavaju ispovijedi kako bi se ismijavalo i ogovaralo ispovjednika, što je žalosno, pa i svetogrdno. Vjerojatno je zbog takvih i sličnih slučajeva uvedeno nepisano pravilo da se «o ispovijedi ne govori». Međutim, kako sam napisao, od tog razboritog načelnog stava može se odstupiti zbog valjanog razloga.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh