Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Sprovodni običaji

Poštovani,
danas sam bila na jednom sprovodu i glede sprovodne procesije muškarci i žene hodaju odvojeno. Zašto muškarci hodaju prvi kako je svećenik prije kretanja to naglasio? Bila bih Vam zahvalna kad biste nam pojasnili ovaj običaj. Lijep pozdrav


Poštovana!

Nije mi poznat izvor svih sprovodnih običaja, no specifično je da su oni oblikovani i uvjetovani određenim podnebljem i lokalnom kulturom. Takav red sprovodne procesije (da muškarci idu prvi) nije u liturgijskim propisima ali pretpostavljam da je oblikovan u patrijarhalnom društvenom kontekstu, a danas je zadržan isti oblik bez obzira na društveno-kulturne promjene, jer se forme često sporije mijenjaju od samog sadržaja. Znate kako se kaže: „Bolje da umre selo, nego običaji“. U prošlosti su postojala muška udruženja ili bratovštine, u kojim su se oblikovali posebni obrasci sprovodnih običaja. Općenito o različitosti običaja pročitajte na sljedećoj poveznici:

http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=6&conID=386&act=show

Katekizam piše općenito:

1685 Različiti sprovodni obredi izražavaju vazmeni značaj kršćanske smrti i odgovaraju prilikama i predajama pojedinoga kraja, pa i glede liturgijske boje.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh