Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Božja pravednost i milodrđe u ispovijedi

Poštovani,
koje je značenje ispovijedi? Isus kao Otkupitelj preuzima naše grijehe – to je više nego čovjeku razumljivo, plemenito i hvala Mu na tome, ali nekako mi se čini nepošteno. Ispada da možeš čitav život biti ubojica i tik pred smrt iskreno se pokajati i reći Isuse oprosti, nisam znao što činim. Dobiješ oproštenje na ispovijedi i što onda. Da li mi pred Bogom odgovaramo za sve grijehe koje smo počinili ili samo one koje nismo stigli ispovijediti i one koje nismo srcem pokajali dok smo živjeli bez obzira na ispovijed? Hvala vam!Poštovana,

Bogu hvala za ovaj dobar stav do kojega si došla – da ne želiš biti mlaka u vjeri, nego vruća (usp. Otk). Jedino to je dostojno Gospodina, a i nas ljudi kao njegove slike.  

Što se tiče tvoga prvog pitanja, rekao bih da se u biti pitaš o odnosu između Božje pravednosti i njegova milosrđa. Najjednostavnije rečeno, Bog je savršen i u jednome i u drugome. Ipak, njegovo milosrđe ide ispred pravednosti; bolje rečeno, vrhunac je njegove pravednosti u milosrđu. To znači da njegova pravednost prvenstveno smjera na to da nas same učini pravednima, kakav je i on.  

Također, dobro primjećuješ da je Bog u svome milosrđu «rasipan». On darežljivo daje i radniku posljednjeg sata kao i onome koji se trudio cijeli dan, kako kaže jedna evanđeoska prispodoba. Ipak, tu nema nepravde, jer sam Gospodin kaže: «Nije li mi dopušteno činiti sa svojim što hoću?»

Nadalje, iako mi kao vjernici trebamo moliti za obraćenje svih grešnika, da se pokaju barem na času smrti, to i nije baš tako jednostavno postići kako tebi možda izgleda. Kada čovjek cijeli život donosi određene izbore, ti izbori postanu navike, a te navike postanu njegov habitus, njegovo drugo «ja». Dakle, čovjek se s tim temeljnim obrascem razmišljanja i djelovanja (za ili protiv Boga) tako poistovjeti da postane vrlo teško odjednom se toga odreći.

Nadalje – a ovo je isto važno za shvaćanje Božje pravednosti – kao što svako dobro djelo prati blagoslov, milost koja čovjeka više otvara Bogu i tako nagrađuje njegovu zaslugu, tako i svaki grijeh prati prokletstvo, kojemu je krajnji i najteži oblik upravo otvrdnuće srca. Netko tko se cijeli život opirao Bogu i tako postao kamena srca, treba praktički čudo da bi se u zadnji tren pokajao i tako spasio. A Bog i kada čini takva čudesa slijedi pravednost – primjerice, možda je milost prilike za obraćenje na času smrti nekome izmolila vrlo pobožna baka.   

Također, i kada nam se pokajanjem oproste grijesi (a ispovijed je nužna za oprost teških grijeha onima koji su primili vjeru i kojima je dostupna), redovito ostaju vremenite kazne koje treba okajati. Ako se to okajanje ne dogodi na zemlji, mora se dogoditi u čistilištu. Istina, Isus je raskajanom razbojniku na križu obećao raj istoga dana. Ali, kakvu je vremenitu kaznu taj razbojnik trpio za svoje grijehe?   

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh