Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Svećenik kao poslužitelj Riječi

Poštovani,
imam jedan problem. Župnik u mojoj župi je dobar u mnogim stvarima, ali stvarno ne zna napisati dobru propovijed. Variraju mu od osrednjih do katastrofalnih. Zanimalo me je li moguće da netko drugi sastavi propovijed, a on je samo pročita? Mogli bi nekog teologa ili drugog svećenika zamoliti da napiše propovijed za nedjeljnu misu, a mislim da bi mogli skupiti u župi i novce, da mu platimo za njegov trud. Ja ću se i moliti za njega, da se poboljša, ali zar ne piše u Bibliji da svi dobivamo od Duha različite darove? Ako on ovaj nije dobio zašto mu propovjedi ne bi mogao napisati netko tko je?Hvaljen Isus i Marija!

Već u Starom Zavjetu piše o svećenicima: “Usne svećenikove treba da čuvaju znanje, a iz njegovih usta treba tražiti Zakon: ta on je glasnik Jahve nad vojskama.” (Mal 2,7)

I apostoli su još u samim počecima Crkve, prigodom postavljanja prvih đakona, pobliže odredili bit vlastite službe:
«De pronađite, braćo, između sebe sedam muževa na dobru glasu, punih Duha i mudrosti. Njih ćemo postaviti nad ovom službom, a mi ćemo se posvetiti molitvi i posluživanju Riječi« (Dj 6,4).

Svećenik, koji je dionik ove službe apostolskog svećeništva, također se ne može tek tako osloboditi ove bitne zadaće “posluživanja Riječi”. Dakako, potrebno je da se za tu služba svećenik prikladno osposobi i da se trajno usavršava kako bi njegove propovijedi bile sve kvalitetnije.

O propovijedanju u jednom dokumentu Kongregacije za kler stoji:

«Nužno je da služba riječi i, prije svega, njezini službenici dorastu prilikama. Djelotvornost će ovisiti o činjenici ostvaruje li se ta služba, bitno zasnovana na Božjoj pomoći, također s najvećom mogućom ljudskom savršenošću. Obnovljeni doktrinalni, teološki i duhovni navještaj kršćanske poruke – navještaj koji mora na prvome mjestu užeći i očistiti savjesti krštenika – ne smije, zbog lijenosti ili neodgovornosti, biti ostvaren na brzu ruku. Još se manje smije umanjivati odgovornost prezbitera (svećenika) da na sebe osobno preuzmu zadaću naviještanja, osobito što se tiče homiletske službe».

Stoga, vjerujem da rješenje koje predlažeš – da propovijed napiše netko drugi - iako se čini tako jednostavnim, nije dobro. Naime, ako svećenik izgubi osobni, živi i plodni odnos s Božjom riječju i postane tek glasnogovornik tuđih misli, time gubi i stvarni autoritet kao pastir svoje zajednice, a i njegovi obredni čini time ostaju bez svoje duhovne srži.

Također se ne bih složio sa zaključkom da možda tvom župniku jednostavno nije dan dar propovijedanja. Ako nekoga Bog zove na svećeništvo, onda mu daje i darove koji su potrebni za izvršavanje bitnih zadaća te službe. Netko ima više, netko manje dara, ali svatko dovoljno da uz svoj doprinos obavi svoju službu dostojno.

Vjerujem da je problem leži upravo u tom ljudskom doprinosu. Služba propovijedanja traži prvenstveno osobno razmatranje Božje riječi, jer onaj tko ne sluša Riječ iznutra, jalovo je propovijeda izvana, kako kaže sveti Augustin. Nadalje, potreban je studij različitih izvora u kojima ta Riječ odzvanja: Svetoga pisma, liturgijskih knjiga, spisa crkvenih otaca, dokumenata Crkve, životopisa i djela svetaca, osobito crkvenih naučitelja, te druge duhovne i teološke literature. Također je potrebno da propovjednik ostaje u doticaju sa svojim vjernicima i da je upoznat s prilikama njihova života, kao i s važnijim društvenim zbivanjima, kako bi mogao povezati misna čitanja s konkretnim životom i osvijetliti ga. Najzad, uvijek se može bolje ovladati samim govorničkim umijećem, od same strukture propovijedi pa do pravilnog izgovora.

Vjerujem da svaki svećenik koji na taj način pristupi pripremi homilije, ponizno moleći da ga Gospodin upotrijebi za igradnju Crkve, neće svojoj zajednici biti dosadan i beskoristan. Ukoliko pak tvoj župnik treba još poraditi na tome, možete mu vi župljani blago i s poštovanjem na to ukazati.   

Btb,
don Damir
Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh