Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Simol beskonačnosti

Don Damire,
Zanima me sto znači znak beskonačno (ne u matematičkom smislu)? U zadnje vrijeme čujem da je to masonski simbol i često ga susrećem zajedno sa sve-videćim okom, piramidom, sovom i slično, ali nikako ne mogu naći konkretno značenje i je li uopće to masonsko znak. Hvala!Poštovani,

Čini mi se da se u naše vrijeme često općeljudski simboli, simboli različitih drevnih i modernih kultova, pa čak i neki kršćanski simboli, olako pripisuju masonima. U većini tih slučajeva rekao bih da su masoni eventualno među onima koji su preuzeli u svoju uporabu te simbole.

Ako se tako nastavi, mi kršćani (a i drugi) mogli bi se naći u nezgodnoj situaciji, jer će ponestati simbola koji već nisu prisvojeni i obilježeni kao masonski. Mislim da nije dobro da se damo uvući u takvu igru.   

Inače, ovaj simbol može se naći na izvorima iz drevnog Egipta, Tibeta i srednje Amerike (starosti oko 3500 godina). Povezuje se sa ouroborosom – zmijom koja guta vlastiti rep i predstavlja također beskonačnost, a koja se ponekad prikazuje u kružnom obliku, a ponekad upravo u obliku broja 8. Ouroboros također potječe iz Egipta, a prisutan je i u Indiji, te grčkoj i nordijskoj mitologiji.

Današnje ezoterijske škole nastoje ostvariti kontinuitet s drevnim poganskim kultovima, pa koriste njihove tekovine, a među njima i ovaj simbol. Njega, primjerice, možemo vidjeti na jednoj od karata u tarotu:
 
https://www.usgamesinc.com/images/D/WR78_2.jpg

Osim beskonačnosti (u kružnom kretanju kozmosa), na različitim mjestima se spominju i druga tumačenja ovoga simbola: dualizam, savršenstvo, međusobno nadopunjavanje muškog i ženskog, ravnoteža različitih sila.

U kršćanskom kontekstu ovaj znak za beskonačnost spominje se samo kao element tzv. križa sv. Bonifacija, kao ovdje:

http://www.numericana.com/answer/boniface.gif

Moram priznati da nisam naišao na tumačenje ovoga križa, ali to ne bi bilo prvi put da su kršćani preuzeli neki već postojeći simbol i protumačili ga u kršćanskom kontekstu. Tako bi znak za beskonačnost na križu mogao označavati božansku, vječnu narav Krista raspetoga. S druge strane, ovaj znak oblika polegnute osmice može se shvatiti i kao simbol ovoga grešnog svijeta koji je zatvoren u sebe, a onda i zla, osobito ako se prikaže u zmijskom obliku. Iz te perspektive, križ sv. Bonifacija mogao bi označavati đavlov poraz po križu.

O masonskim i drugim simbolima ima dosta toga na internetu, jedan od izvora dostupan je na ovoj stranici:

http://religija.me/okultizam/Masonski-i-okultni-simboli.pdf

Međutim, želio bih ti skrenuti pažnju na to da se ne zamaraš previše tim simbolima, osobito ne njihovim ezoterijskim interpretacijama i upotrebama. Također, neka te ne sablažnjava ako na nekim javnim ili čak crkvenim mjestima primijetiš nešto što si upoznao kao «masonski simbol». Simbolika je kompleksna stvar, kao što sam pokušao pokazati na nekim primjerima:

http://studentski-pastoral.com/index.php/pitajteKapelana/412

http://studentski-pastoral.com/index.php/pitajteKapelana/82

http://studentski-pastoral.com/index.php/pitajteKapelana/544

Trebamo svoje vrijeme i energiju posvetiti prvenstveno onome što je dobro, prema riječima sv. Pavla Filipljanima:

«Uostalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek vam je na srcu!” (Fil 4,8).
 
U tom smislu predlažem ti prije svega jednu dobru stranicu s kršćanskim simbolima:

http://www.christiansymbols.net/

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh