Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Liturgijska odjeća ispovjednika

Hvaljen Isus i Marija.
Bio sam na ispovijedi i začudio sam se kad sam ušao u ispovijedaonicu. Svećenik koji je bio unutra nije na sebi imao ni kolar, ni štolu. Bio je obučen u običnu košulju i imao je sako na sebi. Zanima me je li svećenik može ispovijedati bez štole ili kolara na sebi i da li je on dužan na glas izmoliti molitvu odrješenja i položiti ruku na osobi prilikom odrješenja. Jer ovaj svećenik je nakon moga kajanja izrekao neku kratku molitvu i nije položio ruku na mene. Da li je ovakva ispovijed valjana? Unaprijed zahvaljujem. BBUvijeke!

Tradicionalno je odjeća katoličkog svećenika – ispovjednika prilikom slavljenja sakramenta pomirenja bila roketa sa štolom preko reverende. U novom obredniku (odobrenom 2006) o liturgijskoj odjeći ispovjednika stoji: «Neka se obdržavaju propisi koje odrede mjesni ordinariji» (br. 14).

Ne znam koje su odredbe mjerodavnog ordinarija u ovom konkretnom slučaju. Ipak, za vjerovati je da naši biskupi u redovitim prilikama traže od ispovjednika barem upotrebu štole ljubičaste boje na svećeničkom ili redovničkom odijelu.

Iako liturgijsko ruho nikada nije uvjet za valjanost sakramenta, ipak je neprilično, pa i sablažnjujuće, da svećenik vrši svoju liturgijsku službu lišen bilo kakvog vanjskog znaka. Osim toga, budući da se svi drugi sakramenti služe u liturgijskom ruhu, nema baš logike da ispovijed bude jedina iznimka, pogotovo ako uzmemo u obzir i tradiciju Crkve u tom smislu.

U molitvi odrješenja riječi bitne za samu valjanost sakramenta jesu: «Ja te odrješujem od grijeha tvojih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga». Vjerujem da ih je svećenik i u tvom slučaju izgovorio, iako potiho i za vrijeme dok si molio kajanje. No, bilo bi primjerenije da je ispovjednik sačekao, izgovorio cijelu molitvu tako da je čuješ, polažući nad tebe ruke ili barem desnicu, kako stoji u Obredniku.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh